Hlavní obsah

Severní Korea odmítla obnovit jednání

ČTK, Novinky, Interfax

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PCHJONGJANG

Šestistranné rozhovory o severokorejském jaderném programu nebudou v nejbližší době obnoveny kvůli nepřijatelným podmínkám Spojených států. Uvedl to ve středu severokorejský diplomatický zdroj. Kritizoval přitom Čínu, která se prý při předběžných jednáních stavěla na stranu USA.

Článek

"Požadavky USA předložené na konzultacích mezi vedoucími delegací účastnických zemí, které se uskutečnily 28. a 29. listopadu v Pekingu, jsou pro KLDR nepřijatelné," konstatoval diplomat a dodal: "V důsledku toho je obnova dialogu v prosinci 2006 nemožná a pokud Spojené státy nezmění svůj postoj, je nemožná i v dohledné budoucnosti."

Diplomat současně zkritizoval postoj Číny na předběžných jednáních: "Byli jsme frustrováni pozicí Číny na trojstranných jednáních v listopadu. Čínská strana ve skutečnosti podporovala americké postoje v tom, že zřeknutí se jaderných zbraní ze strany KLDR  je podmínkou, aby se obnovilo jednání."

Šestistranné rozhovory, do nichž jsou zapojeny obě Koreje, Čína, Rusko, USA a Japonsko, Pchjongjang bojkotuje od loňského podzimu kvůli americkým finančním sankcím. Koncem října po uskutečnění svého jaderného testu [celá zpráva] KLDR nabídla, že se k jednacímu stolu vrátí.  [celá zpráva]

Odzbrojení za stažení amerických jaderných zbraní z oblasti

Severokorejský diplomatický zdroj také uvedl, za jakých podmínek se Pchjongjang vzdá jaderných zbraní: "Postoj Severní Koreje jako jaderné mocnosti na jednáních je tento: výměnou za to, že se vzdáme jaderných zbraní, požadujeme stažení amerických jaderných zbraní z Jižní Koreje a dalších zemí v regionu. Jako první krok Severní Korea souhlasí s návratem k jednacímu stolu se striktním zachováním podmínek, které byly definovány 31. října v Číně.

Odmítá se vrátit k jednání, dokud USA nezruší finanční sankce na banku v Macau, kudy do KLDR proudí ekonomická pomoc.

Reklama

Související články

Severní Korea vyzkoušela první jadernou bombu

Severní Korea oznámila, že v pondělí uskutečnila svou první jadernou zkoušku. Její zprávu později potvrdily i další země východoasijského regionu. Podle...

Výběr článků

Načítám