Hlavní obsah

Severní Korea neustoupí od plánu vypustit "mírovou družici"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

KLDR se nikdy nevzdá svého práva vypustit na oběžnou dráhu "mírovou družici", uvedla v úterý oficiální severokorejská agentura KCNA. Jižní Korea, Japonsko i USA plán odsuzují, berou ho jako test rakety dlouhého doletu, který by byl v rozporu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN z roku 2009. Vypuštění družice znepokojuje i Čínu.

Foto: KCNA, Reuters

Archivní záběr odpálení rakety Taepodong-2

Článek

"Nikdy se nevzdáme práva vypustit mírovou družici, legitimního práva svrchovaného státu a etapy nezbytné pro hospodářský rozvoj," uvedla podle agentury AFP severokorejská agentura, jejíž zprávy se chápou jako prohlášení komunistického režimu.

KLDR zároveň podle stejného zdroje oznámila, že vyzvala americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), aby vyslal své experty na místo startu nosné rakety přesvědčit se o "mírové povaze vypuštění družice".

Podle pondělního sdělení jihokorejského ministerstva obrany už byla raketa přepravena na odpalovací rampu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám