Hlavní obsah

Šestnáctiletou dívku na Maledivách zbičují za mimomanželský styk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malé

K veřejnému zbičování odsoudil soud na Maledivách 16letou dívku za mimomanželský sexuální vztah. Trest bude vykonán, až dívka dovrší 18 let. Její partner dostal desetiletý trest vězení. Oznámila to v úterý agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Souostroví Maledivy

Článek

Na "prohřešek" dívky upozornila její rodina, které vadilo, že má vztah s 29letým mužem. Dívka obvinění nevyvracela. Soud na izolovaném atolu Raa ji v neděli nakonec odsoudil podle islámského práva šaría, které zakazuje sexuální styk (mimo manželství) dívkám do 18 let.

Na rozdíl od ní byl její partner souzen podle civilního práva. Rozsudek nad ním byl vynesen podle zákona zakazujícího sexuální styk s nezletilou osobou.

Dívka může odmítnout bičování, potom ale skončí pod dohledem v internaci na osm měsíců, uvedl zdroj z místní justice. Rozsudek na děvčeti může být vykonán teprve až dosáhne 18 let.

"Ve většině případů viníci souhlasí, aby bičování tvořilo součást trestu," prohlásil nejmenovaný činitel soudu.

OSN se snaží dosáhnout toho, aby Maledivy přestaly ženy tělesně trestat. Maledivy mají zhruba 400 000 obyvatel a státním náboženstvím je islám. Vyznávání jiné víry je zakázáno a trestně stíhatelné. V zemi je na vzestupu islámský extremismus. Fyzické tresty často udělují náčelníci vesnic, kteří zároveň vykonávají úřad soudce. Trest je prováděn holí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám