Hlavní obsah

Dvacetiletá saúdská žena kritizovala na sítích megaprojekt města Neom. Dostala 30 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saúdská žena byla odsouzena ke 30 letům vězení za to, že na Twitteru kritizovala megaprojekt města Neom. Kvůli němu totiž podle místní organizace pro lidská práva ALQST Saúdská Arábie „násilně vystěhovává lidi ze svých domovů“, aby uvolnili místo pro výstavbu plánovaného města, což bylo také předmětem kritiky tweetů Fatimy al-Šawarbiové. O trestu ženy informuje server Business Insider.

Foto: Envato

Saúdská žena dostala za kritiku výstavby města Neom 30 let vězení. Ilustrační foto

Článek

Podle lidskoprávní organizace ALQST měl saúdský soud odsoudit teprve dvacetiletou ženu z provincie Al-Ahsa během nedávného odvolacího řízení. Tweety měla přitom publikovat už v roce 2020, kdy také měla být saúdskou policií poprvé zatčena.

Jak uvedl Business Insider, saúdský systém je „zahalen tajemstvím“, takže jediným zdrojem informací o podobných případech bývají často aktivistické nebo lidskoprávní skupiny.

ALQST tvrdí, že se při získávání informací spoléhá na své kontakty, jejichž totožnost musí udržovat v tajnosti, aby proti nim nemohlo dojít k „případné odvetné akci systému“.

Saúdové chtějí vybudovat obří venkovní skiareál. Sklízí i výsměch

Cestování

Lina Alhathloulová, která je výzkumnou pracovnicí ALQST, sdělila Business Insideru, že se al-Šawarbiová připojila k hladovce spolu s několika dalšími vězeňkyněmi. Mezi nimi má údajně být i Salma Al-Šehabová, která byla v témže roce zatčena za kritiku saúdské vlády na Twitteru.

Jak Alhathloulová uvedla, nikdo neví, jak se saúdským úřadům podařilo zjistit, že al-Šawarbiová napsala kritické tweety. Ta ale řekla svým přátelům, aby „spustili poplach“, kdyby se na sociálních sítích na delší dobu odmlčela, takže s možností, že by proti ní saúdská vláda mohla zakročit, pravděpodobně počítala.

Město Neom

Neom je projektem autokratického vůdce Saúdské Arábie, korunního prince Muhammada bin Salmána. Ten plánuje vybudovat město na ploše 10 200 kilometrů čtverečných v provincii Tabuk na severozápadě Saúdské Arábie.

OSN ve své dubnové zprávě uvedla, že Saúdská Arábie při snaze o dokončení projektu pošlapává lidská práva a násilně vystěhovává tisíce příslušníků místního kmene Huweitat z jejich domovů.

Zpráva dále uvádí, že saúdské bezpečnostní služby zastřelily člena kmene Abdula Rahima al-Huwaita, který se v roce 2020 bránil vystěhování, a že další tři, které OSN nejmenovala, byli odsouzeni k trestu smrti.

Saúdská Arábie je dlouhodobě kritizována za pošlapávání lidských práv, podle Amnesty International stát používá mučení, svévolné zatýkání a zadržování a porušuje právo na svobodu projevu a svobodu shromažďování.

Konkurence Dubaje? Saúdská Arábie plánuje zbudovat obří plovoucí město

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám