Hlavní obsah

Saúdskoarabský Rijád získal s velkou převahou pořadatelství Světové výstavy EXPO 2030

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

V soutěži o pořadatelství Světové výstavy EXPO 2030 metropole Saúdské Arábie na hlavu porazila své konkurenty z Korejské republiky a Itálie. Jde o velký diplomatický úspěch pro pouštní království, které má nakročeno i k pořádání mistrovství světa ve fotbale v roce 2034.

Foto: Reuters

Saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán má důvod ke spokojenosti.

Článek

Rijád 119 hlasů, Pusan 29, Řím 17. Tak vypadal výsledek hlasování o místu konání Světové výstavy EXPO 2030, které se v úterý uskutečnilo v Paříži. Saúdskoarabská metropole vyhrála tak jasně, že se ani nemuselo konat druhé kolo.

„Je to další ukázka, že svět nám věří,“ komentoval podle serveru al-Arabíja výsledek saúdskoarabský korunní princ a faktický vládce země Muhammad bin Salmán. A dodal, že je potěšen symbolikou - rok 2030 se totiž objevuje i v názvu ambiciózního plánu na modernizaci země Vision 2030, za kterým stojí právě korunní princ.

Světová výstava proběhne od října 2030 do března 2031, jejím ústředním tématem je motto „Období změn – společně za předvídatelnou budoucnost“.

Saúdové založili nové vlajkové aerolinky. Chtějí konkurovat i Emirates

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám