Hlavní obsah

Saúdská Arábie popravila za den 81 lidí

Rijád

V Saúdské Arábii bylo za jeden den popraveno 81 lidí odsouzených mimo jiné za vraždu či terorismus. S odvoláním na ministerstvo vnitra o tom v neděli informovala saúdskoarabská státní tisková agentura SPA. Podle agentury Reuters bylo mezi popravenými sedm Jemenců a jeden Syřan.

Foto: Reuters

Saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán

Článek

„Tyto osoby (...) byly odsouzeny za různé zločiny včetně vražd nevinných mužů, žen a dětí. Mezi trestné činy těchto osob patří také slib věrnosti zahraničním teroristickým organizacím, jako je Islámský stát, Al-Káida a (jemenští šíitští povstalci) Húsíové, útoky na obyvatele království a cesty do oblastí regionálních konfliktů s cílem připojit se k teroristickým organizacím,“ sdělilo ministerstvo vnitra.

Jako další příklady zločinů uvedlo „útoky na státní zaměstnance a životně důležité hospodářské objekty, zabití příslušníků pořádkových sil a zmrzačení jejich těl a nastražení nášlapných min, jejichž cílem byla policejní vozidla“. Odsouzení se také podle resortu dopustili únosu, mučení, znásilnění a pašovali zbraně do Saúdské Arábie.

Saúdská princezna je po třech letech vězení volná

Blízký a Střední východ

„Obviněným bylo poskytnuto právo na obhájce a během soudního procesu (...) jim byla zaručena veškerá práva podle saúdskoarabských zákonů,“ uvedla agentura SPA.

Poslední hromadná poprava se v království odehrála v lednu 2016, kdy přišlo o život 47 lidí včetně významného opozičního šíitského duchovního, který organizoval demonstrace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám