Hlavní obsah

Sahara byla v minulosti plná jezer

Právo, DPA, ČTK, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kostry velkých ryb a krokodýlů nalezené na pradávném pohřebišti v africkém Nigeru potvrzují, že v místech nynější největší pouště světa se rozkládala mohutná jezera. Vykopávky amerických archeologů v oblasti Ténéré uprostřed Sahary ukázaly, že oblast byla kdysi plná vodních ploch, zeleně a života. Ten tam nyní sotva živoří.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

„Kam se podíváte, tam jsme narazili na zvířata, jaká nežijí v poušti. Bylo jasné, že jsme se ocitli na někdejší zelené Sahaře,“ uvedl šéf archeologického týmu Paul Sereno z Chicagské univerzity, jenž objev zveřejnil v internetovém vědeckém časopise PLoS ONE.

Vědci na lokalitu narazili náhodou, když hledali fosílie dinosaurů. Lidské pozůstatky z pohřebiště jsou poměrně dobře zachovalé, mají četné ozdoby a milodary. Ve 200 hrobech vědci našli kamenné nástroje, perly i harpuny, jimiž dávní rybáři lovili velké okouny.

Experti zjistili, že pohřebiště používal dvojí lid: První populaci, která zde pobývala před 10 až 8 tisíci lety, tvořili téměř výhradně lovci a rybáři. Ve druhé, jež se tu usadila po tisícileté přestávce a zmizela před 4500 lety, byli i pastevci. Zajímavé je, že pozdější obyvatelé neporušili hroby předchůdců, ač je od nich dělilo tisíc let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám