Hlavní obsah

Rap z uzávěry v Šanghaji: Rvačka o jídlo, pak všichni hurá na test!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé Šanghaje, která je od pátku v lockdownu, se snaží situaci brát s nadhledem. Na webu se šíří virální rap, který si utahuje z problémů se sháněním jídla či opakovaných testů.

Foto: Chen Si, ČTK/AP

Vyprázdněné regály v obchodech v Šanghaji.

Článek

„Napřed se všichni pereme o jídlo, po jídle pak hurá všichni nechat se otestovat,“ zní refrén songu v šanghajském dialektu, který natočili nejmenovaní místní umělci.

„Natoč si budík, po probuzení začíná boj o jídlo. Objednáš si tofu, ale omáčka už není. Sakra, objednávku jsem nestihl, mám pomalé prsty, každý den jím kukuřici, už mě z toho bolí břicho!“ popisuje píseň denní rutinu obyvatel 25milionového města.

Některé části města jsou pod uzávěrou už od půlky března a nikdo neví, kdy se z ní dostanou.

„Teď tu odhalili další pozitivní případ. Konec lockdownu se tak zase oddálil,“ povzdechla si Eileen Siao z finanční čtvrti Pchu-tung. Většina této oblasti je nadále pod uzávěrou, přestože ta zde měla oficiálně skončit v pátek, kdy začal lockdown v západní části města.

Šanghaj rozšiřuje uzávěru. Infekce rostou

Koronavirus

Vláda Šanghaje v neděli nařídila všem obyvatelům, aby si provedli antigenní test, což úřady kontrolují. V pondělí pak všechny rezidenty čeká testování ve vyhrazených centrech.

Pevninská Čína za neděli ohlásila rekordních 13 146 případů nákazy. Většina z nich byla bez příznaků.

Reklama

Výběr článků

Načítám