Hlavní obsah

Radikálové v pákistánské mešitě drželi 2000 lidí

Láhaur
Aktualizováno

Nejméně tři exploze otřásly v pátek pákistánským Láhaurem. Ve městě se ozývala střelba. Ozbrojení radikálové zaútočili na dvě mešity. V jedné z nich teroristé podle SkyNews drží 2000 věřících jako rukojmí. Podle posledních zpráv si útok vyžádal nejméně 80 mrtvých a přes 100 dalších zraněných.

Foto: Rizwan Saeed , Reuters

Pákistánští zdravotníci odnášejí vážně zraněného muže

Článek

V první mešitě, v bohaté čtvrti zvané Model Town, čtyři ozbrojení muži pokropili palbou věřící a nakonec do mešity hodili granát. V druhé mešitě, stojící na rušné křižovatce Garhi Šáhu, trval boj čtyři hodiny a na televizních záběrech bylo vidět jednoho z útočníků střílet z minaretu. Tři muži pak drželi v mešitě několik věřících jako rukojmí. Měli na sobě pásy s výbušninami, a když viděli, že v boji s policisty prohrávají, všichni své vesty odpálili.

Oběti a rukojmí patřili k sektě ahmadíja, která spojuje islám s prvky křesťanství. Útoky byly načasovány na tradiční páteční modlitby. Mešity jsou od sebe vzdálené asi pět kilometrů.

Foto: Mani Rana, Reuters

Zřejmě se jednalo o projev sektářského násilí, radikální sunnité už v minulosti opakovaně útočili na sektu ahmadíja. K útoku se přihlásili radikálové z pákistánské větve Tálibánu.

Ve městě byly nasazeny obrněné transportéry a speciální protiteroristické jednotky. Ostřelovači se rozmístili na střechách sousedních budov. Střety mezi útočníky a policisty pokračovaly před mešitami, slyšet byly exploze i střelba.

Útok v Kvétě

Láhaur byl druhým pákistánským městem, které v pátek zažilo útoky. V Kvétě v Balúčistánu na jihozápadě země teroristé na motocyklu začali pálit na vozidlo, ve kterém jeli čtyři policisté. Všechny je zabili. Jeden z policistů hrál významnou roli při zadržení sunnitských radikálů ze skupiny Laškare Džhangví.

Reklama

Výběr článků

Načítám