Hlavní obsah

Putinovy horké chvilky v Astaně. Na summitu ho griloval prezident Tádžkistánu

Nepříjemné chvíle prožil na konci tohoto týdne ruský prezident Vladimir Putin na summitu Sdružení nezávislých států (SNS) v kazašské Astaně. U kulatého stolu se na něj před zapnutými kamerami utrhl dlouholetý prezident Tádžikistánu Emómalí Šarifovič Rahmónov a v několikaminutovém monologu lamentoval nad tím, jak se Rusko k jeho zemi a dalším bývalým členům SSSR chová povýšeně.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Ano, jsme malý národ, není nás 100 nebo 200 milionů, ale máme svou historii, kulturu a chceme být respektovaní. Nechceme nic jiného než úctu,“ rozčiloval se Rahmónov na Putina před zástupci dalších zemí SNS, tedy Ázerbájdžánu, Arménie, Běloruska, Kyrgyzstánu, Turkmenistánu a Uzbekistánu.

Ruský prezident na záznamu působí zaraženě, místy ale také pobaveně. Zdálo se, že ho rozesmála místy velmi emotivní gestikulace sedmdesátiletého tádžického prezidenta.

Rahmónov si stěžoval především na to, že Rusko o bezmála desetimilionovém státu ve střední Asii hovoří jako o strategickém partnerovi, ale nechová se tak k němu. „Proč musíme Rusy prosit o to, aby přijeli do Tádžikistánu na nějaké zatracené fórum? Instruoval jsem ministra zahraničí, aby vás oslovil. Mluvil jsem i s vámi, aby to proběhlo alespoň na úrovni ministrů. Ne, přijeli náměstci,“ láteřil dále tádžický prezident.

Monolog Rahmónova zaujal agenturu Nexta a některá západní média včetně britského Daily Mailu především proto, že je vzhledem k probíhající ruské invazi na Ukrajině pod drobnohledem schopnost Moskvy udržet si tradiční spojence. Proslov prezidenta Tádžikistánu si vysvětlují tak, že se tradiční spojenectví v SNS začíná drolit, minimálně v případě vnitrozemského Tádžikistánu, který je z geopolitického pohledu zajímavý tím, že sousedí s Afghánistánem a Rusové tam mají vojenskou základnu.

Jsme snad nějací Aboridžinci?

Prezident Tádžikistánu Putinovi vytýkal také to, že Rusové ve střední Asii neinvestují.

„Vždy jsme respektovali zájem našeho hlavního strategického partnera. My ale chceme také prokázat respekt. Chceme, aby s námi bylo zacházeno na stejné úrovni jako s jakoukoliv africkou nebo jinou zemí? Jsme snad nějací Aboridžinci (australští domorodci pozn. red.) nebo něco takového? No tak. Nežádáme o moc investic do našich zemí. Ale ano, měli byste investovat miliardy a miliardy. Po tom, co naši pracovní migranti odcházejí pracovat k vám,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám