Hlavní obsah

Ptačí chřipka zabíjela v Indonésii, Číňan se uzdravil

JAKARTA/PEKING

Ptačí chřipka si v Indonésii vyžádala už svou 58. oběť. V Jakartě podle středeční zprávy nemoci podlehl čtrnáctiletý chlapec, který se virem H5N1 nakazil koncem loňského roku. Také Čína oznámila nový případ nákazy. Virem byl postižen 37letý zemědělec, který se však uzdravil. V Číně jde o první případ lidské nákazy po půl roce.

Článek

Čtrnáctiletý chlapec z města Tangerang, který podlehl nemoci v Indonésii, byl od 1. ledna hospitalizován s příznaky ptačí chřipky. Nákazu o několik dní později potvrdily testy. Chlapec se zřejmě nakazil od kachen, s nimiž byl předtím ve styku.

Indonésie je ptačí chřipkou nejvíce postižena ze všech zemí na světě. [celá zpráva] Připadá na ni více než třetina všech obětí. Nemoc si v ve světě vyžádala 157 lidských životů.

Na rozdíl od Vietnamu se v zemi nedaří nákazu zvládnout, protože nepřistoupila k masivnímu vybíjení drůbeže. Vláda totiž nemá na kompenzace zemědělcům, kteří jsou na chovu drůbeže závislí. Drůbež se běžně chová i na dvorcích městských domů.

Indonésie sice ohlásila, že chce nemoc do konce letošního roku vymýtit, ale odborníci pochybují, že by se jí to povedlo.

Nakažený Číňan se uzdravil

První případ nemoci u člověka ohlásila po půl roce také Čína. Virem H5N1 se v prosinci nakazil sedmatřicetiletý rolník z východočínské provincie Ťiang-su. Podařilo se ho vyléčit a v sobotu mohl opustit nemocnici. Nákazu virem H5N1 v pondělí potvrdilo čínské středisko pro kontrolu a prevenci epidemií.

Na případu je zvláštní, že v oblasti, kde muž žije, nebylo zjištěno žádné ohnisko nemoci. Muž byl hospitalizován 10. prosince s horečnatým zápalem plic. Panují obavy, že případnou nákazu u ptáků by se nepodařilo zjistit, protože Čína přistoupila k vakcinaci drůbeže.

Muž se stal 22. Číňanem, který se nakazil ptačí chřipkou. V Číně nemoci dosud podlehlo 14 osob. Ve světě se virem nakazili 264 lidé pocházející z deseti zemí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám