Hlavní obsah

Proč někdo na covid umře a jiný si ho ani nevšimne? Vědci našli protein, který nemoc brzdí

Australští vědci zřejmě objevili původce přirozené imunity vůči onemocnění covid-19. Jedná se o protein, který se v plicích váže na koronavirus SARS-CoV-2, a vytváří tak přirozenou bariéru. Objev vysvětluje, proč někteří lidí nákazu vážně odstonají, nebo jí dokonce podlehnou, zatímco jiní si jí ani nevšimnou. Otevírá se tím navíc cesta k novému léku.

Foto: University of Sydney, Profimedia.cz

Protein LRRC15, který se tvoří v plicích při napadení koronavirem. Je zvýrazněn na snímku vpravo zelenou barvou.

Článek

„Pro mě jako pro imunologa je mimořádně zajímavá skutečnost, že existuje přirozený imunitní receptor, o němž jsme nevěděli. Vystýlá naše plíce a blokuje virus,“ cituje britský server Daily Mail vedoucího výzkumného týmu z univerzity v Sydney Grega Neelyho.

Přirozenou imunitu podle něj zřejmě vytváří protein zvaný LRRC15, který se začne v plicích vytvářet až v reakci na to, že do těla pronikne virus SARS-CoV-2. Do té doby se nikde v těle nevyskytuje nebo je přítomen jen ve velmi malém množství.

Tým profesora Neelyho je jednou ze tří na sobě nezávislých badatelských skupin, které interakci tohoto specifického proteinu s virem způsobujícím covid-19 vypozorovaly.

Nový typ autoritářství. Němečtí sociologové o protestech proti covidovým opatřením

SALON

U pacientů, kteří covidem vážně onemocní, nebo na něj dokonce umírají, se zřejmě protein vytváří pozdě, či v nedostatečném množství, nebo k jeho produkci nedochází vůbec. LRRC15 je přitom klíčový pro spuštění adekvátní odezvy lidského imunitního systému.

„Domníváme se, že nově objevený protein by mohl být součástí přirozené reakce těla na boj s infekcí. Že vytváří bariéru, která odděluje virus od plicních buněk, jež jsou na covid nejcitlivější,“ vysvětlil novinářům další z autorů studie Lipin Loo.

Závěry australských vědců podle Daily Mailu podporují i testy jejich britských kolegů. Ti v odebraných krevních vzorcích pacientů s vážným průběhem covidu naměřili nižší hladiny proteinu LRRC15.

Autoři výzkumu ze Sydney už pracují na dvou léčebných postupech, které mají zabrat proti všem dosud známým variantám viru. Jeden bude cílit na nosní sliznici jako prevence vážného průběhu covidu, druhý bude aplikován v plicích v případě již rozvinutých vážných případů.

Covid loni přestal být dominantní příčinou úmrtí

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám