Hlavní obsah

Covid loni přestal být dominantní příčinou úmrtí

Loni v prvním pololetí zemřelo v České republice 60 tisíc lidí. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2021 to bylo o 16 700 úmrtí méně. Na první místo příčin úmrtí se na místo covidu vrátila ischemická choroba srdeční, která byla dominantní v letech 2018 až 2020. Oznámil to v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Meziroční pokles počtu zemřelých úzce souvisel se snížením úmrtnosti na onemocnění covid-19,“ konstatovala Markéta Šafusová z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Nejvýrazněji, o téměř dvě pětiny, se meziročně snížil počet zemřelých v Karlovarském kraji, nejméně ve Zlínském a Olomouckém kraji. Právě v Karlovarském kraji se na úmrtnosti v roce 2021 podílel covid z více než 40 procent.

Nejčastější příčinou úmrtí byl loni covid

Domácí

V souvislosti s ischemickou chorobou srdeční statistici evidovali 13,5 procenta úmrtí. V souvislosti s ní zemřela dokonce více než pětina seniorů nad 85 let.

Covid byl jako základní příčina určen v 6,4 procenta případů. Mezi dalšími příčinami následovalo srdeční selhání (5,8 procenta zemřelých), cévní nemoci mozku (5,5 procenta) a cukrovka (3,9 procenta).

V roce 2021 byl podle statistik covid příčinou úmrtí 25 500 lidí, kteří představovali 18 procent zemřelých.

Zdravotní sestru během covidu vyhodili pro nadbytečnost. Absurdní, řekl soudce

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám