Hlavní obsah

Při pumovém útoku v somálském Mogadišu zahynulo nejméně 30 osob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišo

Při dvojím pumovém útoku dnes v somálském Mogadišu zahynulo 30 osob a desítky dalších lidí utrpěly zranění. S odvoláním na svědky ze somálské metropole to oznámila agentura Reuters. Agentura AFP hovoří o šesti mrtvých a 50 raněných, podle zdrojů agentury AP je obětí 20. Je to tento týden už druhý útok na mešitu ve čtvrti ovládané dvěma islámskými povstaleckými skupinami Islámská strana a Šabáb.

Článek

Exploze se ozvaly těsně u mešity na rušném náměstí Bakara ve chvíli, kdy v mešitě promlouval zástupce hnutí Šabáb.

"Lidi zůstali ležet jeden přes druhého, mnozí z nich byli mrtví a ranění. Je tam přes 30 mrtvých. Přišli ozbrojení muži Šabábu a mešitu obklíčili," řekl jeden ze svědků agentuře Reuters.

Ředitel záchranné služby v Mogadišu sdělil agentuře AFP, že když přijel na místo on, viděl šest mrtvých a přes 50 raněných. Řekl ale také, že několik těl bylo už v té době odstraněno.

Zatím není jasné, kdo na mešitu útočil, ale obyvatelé hlavního města se domnívají, že šlo o vyřizování účtů mezi povstaleckými skupinami. Jeden svědek řekl, že terčem útoku mohl být velitel skupiny Šabáb Fuád Muhammad Chaláf. Tento muž, který má také švédské občanství, pro hnutí obstarával finance a stál za dvěma pumovými atentáty spáchanými v Mogadišu před dvěma lety.

Somálsko nemá funkční vládu od roku 1991.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám