Hlavní obsah

Při nástupu nového císaře budou mít Japonci deset dní volno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonci si příští rok, kdy nynější císař předá trůn svému synovi, výjimečně při této příležitosti užijí desetidenní volno, které vláda schválila tento týden. Informoval o tom list The Telegraph. Císař Akihito oznámil, že abdikuje 30. dubna 2019.

Foto: Thomas Peter/Reuters, Reuters

Japonský císař Akihito

Článek

Monarcha, který letos 23. prosince oslaví 85. narozeniny, v minulosti podstoupil operaci srdce a léčbu rakoviny prostaty. Na trůn má 1. května usednout korunní princ Naruhito. Bude to první odstoupení japonského monarchy po téměř 200 letech. Japonské právo s abdikací nepočítalo, a tak musel být vypracován zákon, který by to umožnil.

Státní svátek se bude krýt s předáním moci, k němuž dojde během takzvaného Zlatého týdne - období, kdy je během sedmi dní nahromaděno pět svátků. Kabinet se rozhodl přidat k nim ještě tři sváteční dny, a tak si Japonci užijí celkem desetidenního volna.

Od konce druhé světové války je to potřetí, co japonská vláda speciálním zákonem stanovila jednorázový státní svátek v souvislosti s císařským trůnem, napsala agentura Kjódó. Naposledy takové volno schválila na 9. června 1993, kdy si korunní princ Naruhito vzal za ženu korunní princeznu Masako.

Císař v japonské společnosti požívá hlubokého respektu. Nemá přitom žádnou politickou moc a jeho povinnosti spočívají ve vítání zahraničních delegací a vykonávání náboženských obřadů.

Reklama

Výběr článků

Načítám