Hlavní obsah

Při masakru v Barmě zemřeli dva humanitární pracovníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rangún

Nevládní humanitární organizace Save the Children v úterý potvrdila, že mezi oběťmi pátečního masakru, při němž barmská junta zabila přes 30 lidí, byli dva její pracovníci. Dosud byli považováni za nezvěstné.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ohořelá auta po masakru v barmském městě Hpruso

Článek

Podle sobotní zprávy junta na východě Barmy zabila přes 30 lidí z menšinového etnika Karenů. Na místě se našla ohořelá těla. Mezi mrtvými byli civilisté, kteří se snažili uprchnout před boji. Save the Children oznámila v sobotu, že armáda donutila prchající vystoupit z aut, některé zatkla, jiné zabila a jejich těla poté spálila. Organizace tehdy začala postrádat dva své zaměstnance.

„S hlubokým smutkem dnes potvrzujeme, že mezi nejméně 35 mrtvými byli dva členové týmu Save the Children. Byli zabiti 24. prosince při útoku barmských vojáků v Kajaském státě. Mezi mrtvými jsou ženy a děti,“ uvedla v prohlášení Save the Children.

Řádění barmské junty nepřežilo nejméně 38 lidí

Svět

Útoky dnes odsoudil americký ministr zahraničí Antony Blinken, jenž mezinárodní společenství vyzval, aby barmské armádě přestalo prodávat zbraně a technologie použitelné pro vojenské a podobné účely.

„Cílení na nevinné lidi a humanitární pracovníky je nepřijatelné a rozsáhlá zvěrstva vůči Barmáncům ze strany armády podtrhují naléhavost hnát její členy k zodpovědnosti,“ uvedl šéf americké diplomacie ve vyjádření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám