Hlavní obsah

Masivní sesuv půdy na Papui Nové Guineji pohřbil stovky lidí

Stovky lidí zahynuly při rozsáhlém pátečním sesuvu půdy na Papui Nové Guineji v jihozápadním Pacifiku. Mezinárodní organizace pro migraci hovoří o nejméně 670 mrtvých a více než tisíci zavalených domů. Oficiální údajně o počtu obětí zatím nejsou k dispozici.

Sesuv půdy na Papui Nové GuinejiVideo: Reuters

 
Článek

Katastrofa se podle serveru BBC odehrála v odlehlé hornaté provincii Enga. Na místě pracují záchranné týmy, jejich práci ale ztěžovaly poškozené silnice.

Některé úseky jsou přístupné pouze vrtulníkem. Půda je navíc stále v pohybu a hrozily další masivní sesuvy.

V oblasti, kde k sesuvu půdy došlo, žijí téměř čtyři tisíce lidí. Humanitární organizace ale varovaly, že počet postižených by mohl být vyšší kvůli přílivu lidí, kteří sem utíkají před kmenovými konflikty v sousedních regionech.

Záběry z místa nehody ukazují, jak obyvatelé šplhají po obrovských balvanech a vytahují těla z trosek a náplav bahna.

Premiér Papuy Nové Guineje James Marape vyslal do ohrožené oblasti krizový štáb a vojenský personál. Vlády Austrálie a USA uvedly, že jejich země jsou připraveny pomoci.

Ostrovní stát Papua Nová Guinea s deseti miliony obyvatel se nachází na takzvaném pacifickém Ohnivém kruhu, jedné ze seismicky nejaktivnějších oblastí na Zemi. V tomto pásu o celkové délce 40 tisíc kilometrů se nachází 452 sopek a odehrávají se tam přibližně tři čtvrtiny všech zemětřesení na zeměkouli.

Provincii Enga na Papui Nové Guineji stihlo před několika dny zemětřesení o síle 4,5 stupně. Není zatím jasné, zda s ním nynější sesuv půdy přímo souvisí.

Záplavy v Keni si vyžádaly již 228 životů, statisíce lidí vyhnaly z domovů

Svět

Výběr článků

Načítám