Hlavní obsah

Překračování umírajícího nosiče na K2? Norská horolezkyně kritiku odmítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stinnou stránku má rekord norské horolezkyně Kristin Harilové, která jako první na světě dokázala zdolat všech 14 osmitisícovek během pouhých 92 dní. Při výstupu její výpravy na K2 totiž tragicky zahynul pákistánský nosič Muhammad Hassan, vlnu rozhořčení pak vyvolalo video, které budilo dojem, že horolezci ležícího muže bez zájmu překračují a nechávají ho umírat. Harilová to nyní odmítla s tím, že pro jeho záchranu udělali vše.

Foto: Profimedia.cz

Norská horolezkyně Kristin Harilová a její nepálský kolega Tenjen Šerpa, členové výpravy na K2

Článek

Video, které vyvolalo smršť kritiky, natočili za pomoci dronu dva rakouští horolezci Wilhelm Steindl a Philip Flämig, kteří 27. července rovněž podnikali výstup na K2. „Stará se o něj jeden člověk, zatímco všichni ostatní se tlačí na vrchol. Nebyla žádná organizovaná záchranná operace, ačkoli na místě byli šerpové a horští vůdci, kteří mohli zasáhnout,“ řekl rakouském listu Der Standard Flämig.

„V Alpách by něco takového bylo nemyslitelné. Bylo s ním zacházeno jako s lidskou bytostí druhé kategorie. Kdyby to byl obyvatel Západu, byl by okamžitě zachráněn,“ dodal Steindl. „Nikdo se za něj necítil zodpovědný. To, co se tam stalo, je ostuda. Živý člověk byl ponechán svému osudu kvůli překonání rekordu,“ řekl. Podle agentury DPA kolem šerpy prošlo okolo 70 horolezců.

Harilová, která mnohé pobouřila i tím, že z vrcholu hory navzdory tragédii sdílela oslavné video, zpočátku tragédii nekomentovala. Nyní prolomila mlčení obsáhlým prohlášením, v němž obvinění rázně odmítá a popisuje okolnosti tragédie. Hassan, který se zřítil během upevňování fixních lan v obávaném a extrémně nebezpečném úseku zvaném Bottleneck (Hrdlo) ve výšce 8 300 metrů, podle ní spadl z výšky nejméně pěti metrů. Byl přitom uvázaný na stejném laně jako Harilová a zbytek výpravy.

Než se k němu s obtížemi dokázal dostat první člen výpravy Gabriel Tarso, byl Hassan po pádu zkroucený vzhůru nohama v silném mrazu a měl odhalené břicho, neměl přitom péřovou bundu ani kyslíkovou láhev, popsala Harilová s tím, že nosiče se jim nakonec podařilo otočit a Tarso mu poskytl svůj kyslík.

„Když jsme se snažili Hassana dostat blíž ke stezce, z další strany se strhla lavina, kde se nacházel tým pro opravy. Dostali jsme zprávu, že mají potíže. Rozhodli jsme se tedy rozdělit,“ pokračovala horolezkyně s tím, že toto se odehrálo zhruba hodinu a půl po Hassanově pádu. Když se ukázalo, že opravný tým je v pořádku, vrátila se Harilová s dalšími k Hassanovi, kterého se mezitím za pomoci lan Tarso a další průvodce snažili táhnout vzhůru.

Situaci jim prý značně komplikovali další horolezci, kteří se úzkým nebezpečným úsekem snažili projít, nakonec se ale raněného podařilo dostat na sněhový výběžek a Tarso muži znovu dal svůj kyslík. „Dal mu také horkou vodu a snažil se ho zahřívat, jak nejlépe dovedl,“ popsala horolezkyně s tím, že takhle to šlo zhruba hodinu. „Pak už Gabrielovi nezbyl téměř žádný kyslík a on si uvědomil, že jestli se sám chce dostat dolů, bude potřebovat kyslík také pro sebe,“ napsala s tím, že jej musel shánět u šerpů, kteří se nacházeli výš.

„Gabriel zůstal tak dlouho, jak jen mohl, než musel odejít, aby získal více kyslíku pro svou vlastní bezpečnost. Bylo to velmi traumatizující,“ popsala Harilová s tím, že když se pak s Tarsem setkala na vrcholu K2, řekl jí, že Hassan je naživu, ale je ve velmi složité situaci. V tu chvíli jim prý došlo, že nosič se už z hory zřejmě nevrátí.

Neměl ani rukavice

„Potřebujete šest lidí, abyste snesli osobu dolů, zejména v nebezpečných oblastech. Úzké hrdlo je však tak úzké, že se do něj vejde pouze jeden člověk před a jeden za zraněného. V tomto případě nebylo možné bezpečně dostat Hassana dolů,“ napsala norská horolezkyně.

Harilová na konec svého prohlášení připojila i odkaz na sbírku pro rodinu zemřelého nosiče, kterou založil rakouský horolezec Steindl. Pákistánec po sobě zanechal ženu a tři děti. Podle Steindla, který rodinu zesnulého navštívil, přijal Hassan práci vysokohorského nosiče z nouze, aby zaplatil lékařskou péči matce trpící cukrovkou.

Že šlo o nosiče bez předchozí zkušenosti s osmitisícovkami, potvrdila i společnost Lela Peak Expeditions, pro kterou muž pracoval. „Nevíme proč, ale Mohamed neměl žádné rukavice,“ napsala přitom ve svém prohlášení Harilová, aniž by bylo jasné, proč před výstupem muže nikdo na tento zásadní nedostatek neupozornil.

Hora K2 na hranici mezi Pákistánem a Čínou je s nadmořskou výškou 8611 metrů druhou nejvyšší horou světa. Výstup na ni je však považován za nebezpečnější než na nejvyšší Mount Everest. Na vrchol zrádné hory se dosud dostalo okolo čtyř set lidí, při pokusu o výstup jich zahynulo více než devět desítek.

V rekordním čase pokořil všechny osmitisícovky. Rozjeté má už i druhé kolo

Muži

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám