Hlavní obsah

Pracovníci OSN sexuálně zneužívají na misích děti, tvrdí studie

– LONDÝN

Členové mírových sil OSN a humanitární pracovníci ve státech třetího světa často sexuálně zneužívají děti v zemích, kde zasahují. Uvádí to zpráva britské organizace Save the Children, kterou má nyní na stole Organizace spojených národů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zpráva upozorňuje především na situaci v Pobřeží Slonoviny, Sudánu a Haiti

"Napadlo mě deset vojáků OSN, hodili mě na zem a znásilnili mě. Chtěla jsem utéct, ale bylo jich deset a nemohla jsem nic dělat. Pak mě tam zkrvavenou nechali ležet," popsala útok třináctiletá dívka z Pobřeží Slonoviny.

Podle zprávy jsou mnohdy zneužívány i šestileté děti. "Pro to, aby se podpořily oběti, se dělá jen málo, děti jen tiše trpí," řekla zástupkyně organizace Save the Children Heather Kerrová. Doplnila, že svou sílu zneužívá jen malá část vojáků, ale málokdy jsou potrestáni, protože oběti se nemohou nijak bránit.

Ptají se prý po mladých dívkách

Více než polovina zpovídaných dětí odpověděla, že je někdo sexuálně obtěžoval nebo se s nimi pokusil mít sex. Asi dvacet procent z nich tvrdí, že se to stalo opakovaně.

"Ptají se hlavně po dívkách v mém věku, mezi deseti a 14 lety. Když jim řeknu o nějaké starší, řeknou, že ne, že chtějí vidět mladší," řekl čtrnáctiletý chlapec z Pobřeží Slonoviny.

Organizace spojených národů sdělila, že se bude zprávou vážně zabývat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám