Hlavní obsah

Povstalci z Boko Haram zabili skoro stovku vojáků v Čadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ndjamena

Nejméně 92 čadských vojáků přišlo v pondělí ráno o život při útoku islamistických teroristů z nigerijské milice Boko Haram, uvedl prezident africké země Idriss Déby Itno. Podle agentury AFP se vydal na místo útoku v oblasti Lac, aby vzdal úctu zabitým vojákům.

Foto: Mapy.cz

Článek

„Ztratili jsme 92 našich vojáků, poddůstojníků a důstojníků. Je to poprvé, co jsme přišli o tolik mužů,” prohlásil prezident státu v televizi.

„Nepřítel zasadil tvrdý úder naší obraně v této oblasti,” připustil podle AFP jeden z vysoce postavených důstojníků, který si nepřál uvést své jméno. Útok povstalců na vojáky trval nejméně sedm hodin a pod palbu se dostaly i posily, vyslané vojákům na pomoc, tvrdil další důstojník. Armáda přišla i o 24 vozidel, včetně obrněných.

Cílem radikálů z Boko Haram je v oblasti Čadského jezera vytvořit muslimský stát, založený na striktním výkladu islámského práva šaría. Povstalci nyní kontrolují území o rozloze několika stovek čtverečních kilometrů v okolí rozlehlého jezera, které leží na hranici Kamerunu, Čadu, Nigeru a Nigérie. Do přilehlých oblastí okolních států podnikají útoky už několik let. Ty se v posledních měsících ještě zintenzivnily.

Konflikt s Boko Haram, který vypukl v roce 2009 v Nigérii, si vyžádal již 36 000 životů. Dva miliony lidí kvůli němu muselo opustit své domovy, připomněla AFP. Vůdce Boho Haram Abubakar Shekau  v roce 2014 slíbil věrnost teroristickému Islámskému státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám