Hlavní obsah

Povstalci v Barmě dobyli významné město, tisíce lidí utíkají do Thajska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek ráno se u thajských hranic nashromáždil proud lidí utíkajících z Barmy. Důvodem je vývoj v bojích mezi tamní vojenskou juntou a povstalci. Ti ve čtvrtek slavili významnou výhru, když získali kontrolu nad strategicky významným městem Myawaddy.

Foto: Reuters

Lidé prchající z Barmy do Thajska

Článek

Ztráta Myawaddy připravila juntu o zisk z přeshraničního obchodu. Ta se přitom již teď podle agentury Reuters potýká s kolabující ekonomikou. Útok na Myawaddy je navíc dalším důkazem, že povstalecké skupiny v Barmě, jako je Karenský národní svaz (KNU), nadále sílí.

„Bojím se náletů,“ uvedla jako důvod útěku z Myawaddy do Thajska Moe Moe Thet Sanová, jež překročila hranice se svým pětiletým synem. „Byly strašně hlasité, otřásalo to domem,“ dodala.

Sanová je jen jednou z mnoha, kteří zamířili k jedinému hraničnímu přechodu mezi oběma zeměmi, jenž zůstává v plném provozu, Mae Sotu. Tento týden jej denně překročily asi čtyři tisíce lidí, což je oproti předchozímu týdnu dvojnásobek. Není ani jedinou, kdo reportérům sdělil, že je k opuštění domova přiměl zvuk bomb. „Proto jsem utekla sem. Thajsko bombardovat nemohou,“ dodala.

Rusko poslalo Barmě dvě stíhačky Su-30. Destabilizující krok, míní USA

Svět

V pátek by měl Mae Sot navštívit thajský ministr zahraničí Parnpree Bahiddha-Nukara, aby zhodnotil situaci. Tento hraniční přechod se nachází jen přes řeku Moei od dobytého Myawaddy.

Mluvčí junty Zaw Min Tun barmským médiím ohledně ztráty Myawaddy řekl, že se někteří z vojáků vzdali, protože je doprovázely jejich rodiny, a momentálně prý probíhá jednání s Thajskem o jejich návratu. Tam se jich po pádu Myawaddy stáhly přibližně dvě stovky.

Chaosu Barma propadla v roce 2021, kdy armáda sesadila demokraticky zvolenou vládu. Spustila tím rozsáhlé protesty, které se snažila potlačit brutální silou. Zloba vůči juntě přerostla v celonárodní ozbrojené hnutí odporu. To čím dál tím více spolupracuje z déle existujícími etnickými povstaleckými skupinami, díky čemuž je schopné konfrontace s armádou napříč velkými částmi země.

Nyní je možné, že se armáda pokusí Myawaddy získat zpět s pomocí letectva, jak uvádí profesor Jihovýchodních asijských studií na Univerzitě Thammasat v Bangkoku Dulyapak Preecharush. „Takže je tu otázka možné intenzifikace bojů v nadcházejících dnech,“ řekl.

Junta bude možná také muset ještě více roztáhnout své síly, protože jí etnická rebelská skupina Arakanská armáda pohrozila obnovením ofenzivy ve stejnojmenném západním státě. Tatáž skupina byla součástí operace 1027, jež loni v říjnu juntu připravila o značnou část území. Vůdce skupiny Twan Mrat Naing nyní nabádá obyvatele měst Sittwe a Kvauk Phyu, aby před „rozhodující bitvou“ opustili své domovy.

Thajský premiér Srettha Thavisin ve čtvrtek uvedl, že by se boje v Barmě neměly přenést do thajského vzdušného prostoru. Dále také prohlásil, že junta v sousední zemi ztrácí sílu a že se s ní snaží zahájit jednání. Oficiálně je Thajsko v konfliktu neutrální a připravené přijmout až sto tisíc lidí, které boje vyženou z domovů. Také se od Thavisinova nástupu do úřadu v loňském srpnu snaží dojednat dodávky pomoci do Barmy.

Barmská politička Su-Ťij dostala dalších šest let vězení, tentokrát za korupci

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám