Hlavní obsah

Povstalci dobyli Kaddáfího komplex, hledají plukovníka

Novinky, rei
Tripolis
Aktualizováno

Libyjští povstalci v úterý prolomili bránu a vnikli do komplexu vůdce Muammara Kaddáfího v Tripolisu. Obránci sídla přestali klást odpor a rebelové později prohlásili komplex za dobytý. Ruská agentura Interfax před tím citovala Kaddáfího prohlášení, že je v hlavním městě a Libyi neopustí. Zatím je ale k nenalezení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Tripolisu se ozvývá střelba a modlitbyVideo: Reuters

 
Článek

Rebelové již v komplexu provolávají vítězná hesla jako "Bůh je velký" nebo "vítězství je tady". Z Kaddáfího sídla stoupá hustý černý dým. Nad sídlem vyvěšena vlajka opozice. Povstalečtí bojovníci pročesávají komplex, jak je patrné ze záběrů televize SkyNews. Zmocnili se zbraní z místních skladů.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Povstalci slaví v komplexu Muammara Kaddáfího

K východní části Kaddáfího komplexu ve čtvrti Báb al-Azízíja dorazily v úterý rebelům posily a z místa byly hlášeny ostré boje. Podle arabské televize Al-Džazíra sídlo zároveň bombardovala letadla NATO.

O průlomu rebelů jako první informovala televize Al-Arabíja, průlom pak potvrdila agentura Reuters s tím, že se do areálu dostal i její reportér. Kaddáfího síly přestaly naráz klást odpor. Také stanice CNN záhy tlumočila prohlášení povstalců, že Kaddáfího sídlo bylo dobyto.

Opozice rovněž ohlásila, že má pod kontrolou tripolské letiště.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Libyjští povstalci střílí z aut směrem ke Kaddáfího komplexu Báb al-Azízíja.

Stále není jasné, zda se Kaddáfí v sídle nachází. Jeho syn Sajf, jehož povstalci v pondělí zatkli, ale on jim utekl, ráno prohlásil, že otec je stále v hlavním městě.

Odpoledne pak agentura Interfax informovala, že s Kaddáfím po telefonu hovořil ruský diplomat. Údajně jde o vyslance Kirsana Iljumžinova, s nímž před časem hrál plukovník šachy.

„Jsem naživu a zdráv, jsem v Tripolisu a nemám v úmyslu opustit Libyi. Nevěřte lživým zprávám západních televizních společností,“ prohlásil podle Interfaxu Kaddáfí.

Pod palácovým komplexem v Tripolisu jsou kilometry tunelů.

Co bude dál

Podle mínění USA je Kaddáfího režim u konce. Washington už oznámil, že uvolní až půl druhé miliardy dolarů, které Libyi počátkem roku zmrazil. Podobný krok následně ohlásilo i Švýcarsko. Stane se tak, jakmile OSN odvolá sankce vůči libyjské vládě. Agentura Reuters citovala švýcarského představitele, podle něhož patří většina zmraženého majetku a kont libyjským státním korporacím.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun mezitím hovořil s lídrem libyjské opozice Mustafou Mohammedem Abdulem Džalílem a vyzval k brzkému ukončení bojových akcí a národnímu smíření.

Americký prezident Barack Obama s francouzským protějškem Nicolasem Sarkozym už připravují konferenci, na níž se má řešit rychlá poválečná obnova Libye.

Foto: ČTK

Vývoj událostí:
15. a 16. února – Po zatčení bojovníka za lidská práva Fethiho Tarbela propukají nepokoje v Benghází.
17. února – Opozice v Benghází vyhlašují den hněvu po vzoru protivládních povstání v ostatních arabských zemích.
24. února – Protivládní milice vytlačily Kaddáfího vojáky z Misuráty.
26. února – Rada bezpečnosti OSN uvalila sankce na Kaddáfího a jeho rodinu. Potlačováním nepokojů se začíná zabývat Mezinárodní trestní soud (ICC). K sankcím se později přidala EU.
5. března – Opoziční Národní rada v Benghází se prohlašuje výhradní zastupitelkou libyjského lidu.
10. března – Národní radu uznala jako svrchovanou vládu Francie. Libye na druhý den přerušila s Paříží diplomatické styky.
16. března – Kaddáfího síly jsou na postupu a blíží se baště povstalců Benghází. Kaddáfího syn Sajf televizi Euronews říká: „Za 48 hodin bude po všem“.
17. března – Schází se Rada bezpečnosti OSN a vyhlašuje nad Libyií bezletovou zónu. Rezoluce rovněž povoluje „všechny nezbytné kroky na ochranu civilního obyvatelstva“.
19. března – První vzdušné údery francouzských, amerických a britských sil zastavily postup Kaddáfího na Benghází a zasáhly jeho letectvo a obranná zařízení.
28. března – Katar je první arabskou zemí, která uznává vládu z Benghází.
29. března – Na konferenci v Londýně vzniká tzv. kontaktní skupina 20 zemí, které mají koordinovat obnovu v Libyi po pádu Kaddáfího.
30. března – Do Británie uprchl libyjský ministr zahraničí Músá Kúsá.
10. dubna – Jihoafrický prezident Jacob Zuma oznamuje, že Kaddáfí během setkání s ním přijal rámcový plán ukončení konfliktu. Rebelové ale na druhý den jednání plán odmítli.
30. dubna – Při náletu NATO v Tripolisu zemřel nejmladší Kaddáfího syn a tři vnoučata.
30. května – Kaddáfí při setkání se Zumou naznačuje vůli jednat, ale odmítá odstoupení.
27. června – ICC vydává zatykač na Kaddáfího, jeho syna Sajfa a šéfa tajných služeb Abdulláha Sanúsího. Viní je ze zločinů proti lidskosti.
15. července – Přechodnou národní radu z Begnhází uznávají Spojené státy.
16. července – S Kaddáfího vyslanci jednají zástupci USA. Žádají Kaddáfího odchod.
27. července – Rebely uznává i Velká Británie, jež zároveň vyhošťuje Kaddáfího diplomaty.
28. července – Kaddáfího bývalý ministr vnitra Abdal Fatah Júnis, který sběhl a stal se vojenským velitelem povstalcům, byl zavražděn. Média hovoří o rozporu mezi rebely.
9. srpna – Tripolis obviňuje NATO ze zabití 85 civilistů u Zlitánu.
11. srpna – Povstalci postupují k Tripolisu. Znovu se jim podařilo dobýt Brigu a o tři dny později Zavíju, čímž přerušili přísun potravin a paliva do hlavního města.
14. srpna – Kaddáfího vojsko vypálilo poprvé raketu Scud. Dopadla do pouště u Syrty a nikoho nezranila.
15. srpna – Kaddáfí v televizi přes telefon znovu burcuje příznivce, aby zemi osvobodili od teroristů a NATO.
16. srpna – Povstalci bojují na východě i západě Tripolisu. Výjezdy z města jsou pod jejich kontrolou.
21. srpna – Povstalci vstoupili do Tripolisu.
Zdroj: Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám