Hlavní obsah

Policie v Hongkongu po dvanácti dnech ukončila obléhání univerzity

– Hongkong

V prostorách polytechnické univerzity se v uplynulých dnech ukrývaly zhruba dvě desítky prodemokratických demonstrantů. Při prohledávání místa ale v pátek strážci zákona na žádného nenarazili, napsala agentura AP.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Hongkongští policisté prohledávají areál polytechnické univerzity

Článek

Už ve čtvrtek přibližně stovka policistů našla v areálu školy téměř čtyři tisíce zápalných lahví, přes 1300 výbušnin, šest stovek žíravin a téměř stejný počet zbraní.

Hongkongská policie obklíčila univerzitu před dvanácti dny. V areálu školy se ukrylo přibližně tisíc demonstrantů. Několik z nich dokázalo přes policejní koridory proklouznout ven. Zhruba sedm stovek z nich ale nakonec skončilo v poutech a necelé tři stovky dalších může policie obvinit později, protože zná jejich totožnost.

Foto: Vincent Thian, ČTK/AP

Hongkongští demonstranti vyrazili do ulic podpořit rozhodnutí USA, které jim vyjádřily podporu

„Procházíme si teď těžkým obdobím, ale Hongkong se z něj dostane. Ostatně jako vždycky,“ řekla správkyně bývalé britské kolonie Carrie Lamová.

Hongkongem zmítají již šest měsíců protivládní protesty. Jejich účastníci požadují demokratické reformy. V posledních týdnech protesty pravidelně přerůstají v násilné střety s policií, zatýkány jsou tisíce lidí.

Na obléhané univerzitě v Hongkongu zůstává stovka studentů, je jim zima a hladoví

Svět

Olej do ohně ve středu přilil také americký prezident Donald Trump, který podepsal zákon vyjadřující podporu prodemokratickým demonstrantům. Čínská vláda okamžitě ostře protestovala s tím, že se jedná o vměšování do vnitřních záležitostí země.

Od začátku protestů zemřeli v Hongkongu dva muži ve věku 22 a 70 let. Zraněno bylo přibližně 2600 demonstrantů, dalších 4500 policie zatkla.

Štáb České televize v Hongkongu prchal před gumovými projektily a slzným plynem

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám