Hlavní obsah

Podniky s ženskou obsluhou nebo vlastněné ženami si už v Kábulu neškrtnou

Od půlky srpna, kdy bojovníci Tálibánu ovládli Kábul, zůstávají v hlavním městě zavřené restaurace a kavárny, které vlastnily nebo v nichž pracovaly ženy, uvedla afghánská stanice TOLO. Na příjmu těchto žen přitom byly často závislé celé rodiny.

Foto: ČTK/AP

Afghánské ženy demonstrují u končícího ministerstva pro ženské otázky.

Článek

Svou kavárnu musela zavřít Niki Tabasomová, která do jejího otevření před třemi lety vložila milion afghánů (cca 300 000 korun): „Kavárna je zavřená od chvíle, kdy přišel Tálibán do Kábulu. Já i mé kolegyně jsme ztratily práci.“ Podle svých slov měla z kavárny 20 000 afghánů denně, což aktuálně činí 5000 korun.

„Ženy jsou živitelky některých rodin a tyto rodiny nyní čelí finančním a ekonomickým problémům,“ dodala.

„Dva roky jsem si vydělávala na živobytí v této kavárně. Pomáhala jsem rodině,“ uvedla jedna ze zaměstnankyň Sabrina Sultaniová.

Případ této kavárny však není jediný. Zavřené zůstaly v Kábulu všechny podobné podniky, které vlastnily nebo v nichž pracovaly ženy. Dává to jasně najevo vyjádření Núr-ul-hak Umarí z Unie kábulských zaměstnanců: „Podniky od žen naneštěstí skončily. Ztratily svou práci i prostředky. V některých případech prodaly drahé vybavení svých firem za velmi nízkou cenu.“

V posledních letech v zemi v různých oblastech investovaly desítky Afghánek. Tálibán ale prosazuje takovou roli ženy, která má být v domácnosti a nemá vycházet ven.

Tištěná média v Afghánistánu končí

Na nástup Tálibánu tvrdě doplatila i média, protože země stojí na prahu krachu. Afghánský národní svaz novinářů ve středu uvedl, že od pádu vlády skončilo asi 150 novin a časopisů. Část nyní vychází jen na internetu, některá média skončila úplně.

„Tištěná média v zemi skončila. Jestliže bude pokračovat tato situace, budeme čelit sociální krizi,“ uvedl výkonný ředitel svazu Ahmad Šoaib Fana. Zakladatel novin Arman Mili Newspaper Sajíd Šoaib Parsa řekl stanci TOLO: „Měli jsme 22 zaměstnanců. Všichni přišli o práci. Čekáme, až se normalizuje situace, kdy bychom mohli obnovit vydávání.“

On-line nově vycházejí noviny 8 Sobh: „Každý den jsme tiskli a distribuovali v Kábulu a některých dalších provinciích 15 000 výtisků. To bylo narušeno kvůli potížím s tiskem a distribucí po pádu vlády,“ uvedl zástupce ředitele listu Alí Hakmal.

Reklama

Výběr článků

Načítám