Hlavní obsah

Počet koal spadl na nové dno, medvídci umírají hladem

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Australská organizace vyzvala vládu, aby zapsala koaly na seznam ohrožených druhů, když zjistila, že jejich počet dramaticky poklesl na nové dno. Podle studie Australian Koala Foundation by mohlo ve volné přírodě žít pouze 43 000 medvídků, což je o 90 procent méně než před dvaceti lety.

Foto: Marta Jara, Reuters

Článek

Nadace už jednou s pokusem o zápis koal na seznam ohrožených druhů neuspěla, vládní úřad to odmítl s odkazem na nedostatek vědeckých důkazů. Před dvaceti lety bylo koal okolo 400 000, dnes je místy obtížné je najít.

Podle šéfky nadace Deborah Tabartové jsou příčinami těžba dřeva, růst měst, šíření nemocí jako chlamydie, psí útoky, nárůst automobilové dopravy a lesní požáry.

Tabartová uvedla, že koaly kvůli suchu k smrti hladoví a trpí dehydratací. „Koaly padají ze stromů jakou mouchy, protože nemají vodu. Jeden veterinář mi nedávno pověděl, že provedl 700 pitev koal a polovina z nich zemřela hladem,“ doplnila.

Britský list The Times uvedl, že ještě v roce 2003 žilo na australské pevnině 100 000 koal a někteří vědci se domnívají, že skutečný počet medvídků může být vyšší. Austrálii nicméně v posledních letech zasáhly rekordní vedra a rozsáhlé požáry porostů. Při těch letošních zemřelo přes 200 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám