Hlavní obsah

Pobřeží Japonska zasáhlo zemětřesení, úřady varují před tsunami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonské souostroví Izu ležící jižně od ostrova Honšú ve čtvrtek zasáhlo zemětřesení o síle 6,6 stupně. Úřady vydaly varování před vlnou tsunami, obyvatelé mají opustit pobřeží. Informují o tom agentury Kjódó a DPA.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Areál jaderné elektrárny ve Fukušimě zničené v roce 2011 v důsledku zemětřesení a následné vlny tsunami

Článek

Epicentrum zemětřesení, které oblast zasáhlo kolem jedenácté místního času (čtyři hodiny po půlnoci SELČ), se nacházelo zhruba 550 kilometrů jižně od Tokia. Americká geologická služba USGS upřesnila, že ohnisko bylo v hloubce deseti kilometrů.

Podle odborníků by tsunami mohla mít až jeden metr. Předpokládá se, že vlny o výšce 0,2 metru zasáhnou oblast od prefektury Čiba na východě země po prefekturu Kagošima na západě. Lidem v pobřežních oblastech a žijícím u ústí řek bylo doporučeno, aby se stáhli do vyšších nadmořských výšek, uvádí na svém webu list The Japan Times.

Vypouštění vody z Fukušimy pokračuje

Japonsko přitom pokračuje v plánované likvidaci následků jiného ničivého zemětřesení a následného řádění tsunami. Na čtvrtek je naplánováno spuštění druhé fáze postupného odpouštění rozředěné radioaktivní vody z těžce poškozené jaderné elektrárny Fukušima. Podle AP má vypuštění 7800 tun upravené vody do Tichého oceánu trvat 17 dnů.

Prvních 7800 tun vody z elektrárny, kterou ničivé otřesy v roce 2011 téměř zničily, Japonsko vypouštělo do oceánu na konci srpna a v první půli září. Celkem je v areálu Fukušimy zhruba 1000 nádrží s 1,34 milionu tun kontaminované vody, která se používala pro ochlazování reaktorů.

Pro uskladňování vody v elektrárně už docházelo místo, nádrže jsou naplněny z 98 procent. S plánem Tokia zbavit se tímto způsobem vody v areálu elektrárny v červenci vyjádřila souhlas Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE).

Voda je před vypuštěním čištěna pomocí filtračního systému, který odstraňuje většinu nebezpečného materiálu vyjma tritia – izotopu vodíku –, jenž se těžko separuje. Tritium je podle vědců pro lidský organismus škodlivé jen při vysoké koncentraci, což ale podle expertů ve Fukušimě nehrozí. Radioaktivní voda je totiž následně ředěna mořskou vodou.

Testy mořské vody u jaderné elektrárny z konce srpna neukázaly podle japonských úřadů žádné detekovatelné zvýšení radioaktivity.

Japonský premiér před kamerami snědl rybu z Fukušimy. „Velmi dobrá,“ pochvaloval si

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám