Hlavní obsah

Kdo povede Gazu? Odpor Palestinců proti Hamásu roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael hledá Palestince, kteří nejsou napojeni na teroristické hnutí Hamás a byli by ochotni spravovat civilní záležitosti ve vytyčených oblastech Pásma Gazy. Podle agentury Reuters, která se odvolává na vysoce postaveného izraelského představitele, by měli řídit zkušební provoz poválečné správy palestinské enklávy. Její obyvatelé stále více protestují proti „vládě“ Hamásu.

Foto: Mohammed Hajjar, ČTK/AP

Poničená hlavní ulice ve městě Gaza v Pásmu Gazy

Článek

Izraelský představitel uvedl, že tyto takzvané „humanitární ostrovy“ by měly být zaváděny ve čtvrtích, z nichž byl Hamás vypuzen. Konečný úspěch tohoto plánu však bude podle něj záviset na tom, zda Izrael dosáhne svého cíle a zničí toto islamistické hnutí na celém úzkém pobřežním území Pásma Gazy, jemuž od roku 2007 Hamás vládne.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Rozdělování přídělů jídla v Rafáhu. Snímek ze 13. února

Projektu by se kromě osob napojených na Hamás nemohli účastnit ani lidé, kteří jsou na výplatní listině mezinárodně uznávané Palestinské autonomie, jež vykonává omezenou samosprávu na okupovaném Západním břehu Jordánu, protože neodsoudila teroristický útok na Izrael ze 7. října.

Vysoce postavený člen Hamásu Sámí abú Zuhrí ovšem Reuters řekl, že takový plán by prakticky znamenal opětovnou okupaci Gazy a je odsouzen k neúspěchu.

Izraelští poslanci drtivě odmítli uznání palestinského státu

Blízký a Střední východ

„Hledáme ty pravé lidi, kteří by se k tomu postavili čelem,“ řekl izraelský představitel agentuře Reuters. „Ale je jasné, že to bude nějakou dobu trvat, protože nikdo se nepřihlásí, dokud si bude myslet, že mu za to Hamás prožene kulku hlavou,“ dodal s tím, že realizace plánu může nastat až po zničení teroristického hnutí.

Zkušební provoz má začít v Zajtúnu

Izraelská televizní stanice Channel 12 uvedla, že vhodným kandidátem na realizaci tohoto plánu je čtvrť Zajtún na severu města Gaza. Tamní obchodníci a zástupci občanské společnosti by v rámci projektu nejprve distribuovali humanitární pomoc. Bezpečnost čtvrti při tom bude zajišťovat izraelská armáda, uvedla Channel 12, podle níž mají tento týden obnovené vojenské razie v Zajtúnu právě za cíl vymýtit odsud zbytky bojovníků Hamásu, kteří zde utrpěli těžké ztráty v první fázi války. Oficiální izraelská místa ale tyto informace nepotvrdila, poznamenala agentura Reuters.

USA prosazují, aby se správy Pásma Gazy po válce ujala „revitalizovaná“ Palestinská autonomie. Izrael se však k této myšlence staví chladně a mimo jiné upozorňuje, že PA poskytuje výplaty vězněným radikálům.

Lidé v Gaze se začínají bouřit

Lidé ve zničeném Pásmu Gazy sami začínají zpochybňovat vládu Hamásu. Aktivní je v tom zejména skupina známá jako Osvoboditelé Gazy, která Palestincům vysvětluje, že jejich životní podmínky se stále zhoršují, protože se teroristé odmítají vzdát moci, uvedl web Ynetnews.com. Podle něj není jasné, kdo za „rebely“ stojí, spekuluje se, že skupinu podporuje konkurenční hnutí Fatah šéfa palestinské autonomie Mahmúda Abbáse.

Anketa

Věříte, že by Palestinci v Pásmu Gazy zvládli sami spravovat svůj stát?
Ano
15,4 %
Ne
84,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2430 čtenářů.

Osvoboditele Gazy podle Ynetnews.com podporují především Palestinci, kteří se účastí stále silnějších a hlasitějších demonstrací proti Hamásu. Na nich volají po propuštění izraelských rukojmích a ukončení války. Kritizují také vůdce hnutí, že ani oni, ani jejich rodiny nestrádají a válka s Izraelem se jich netýká.

Osvoboditelé Gazy také v prohlášení přivolávají „mstu Boží“ na (vůdce Hamásu Jahjáa) Sinvára, „psa, který zpustošil Gazu“.

Izraelci spustili mohutnou razii proti Hamásu ve městě Gaza

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám