Hlavní obsah

Plameny zničily téměř polovinu jedinečného australského ostrova

Mohutný lesní požár, s nímž už od poloviny října bojují hasiči na australském ostrově Fraser, se přiblížil obydleným oblastem. Úřady vyzvaly obyvatele k okamžité evakuaci, uvedla BBC. Požár už zničil skoro polovinu tohoto největšího písečného ostrova, který je zapsán na seznamu světového přírodního dědictví UNESCO.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Hasiči na ostrově Frazer, který leží u australského východního pobřeží a je oblíbenou turistickou destinací, bojují s požárem už týdny. Práci jim komplikuje horké počasí a sucho.

Oheň se nyní přiblížil asi na 700 metrů k pobřežní obci Happy Valley. Úřady už dříve vyzvaly desítky jejích obyvatel, aby místo opustili. Na evakuaci se mají kvůli požárům připravit i obyvatelé na druhém pobřeží ostrova v zátoce Kingfisher Bay. Na celém ostrově, který je asi 123 kilometrů dlouhý a zhruba 22 kilometrů široký, žije na dvě stovky stálých obyvatel.

Požár podle BBC vznikl v polovině října v důsledku nelegálního kampování.

Ostrov Fraser, který je známý mimo jiné početnou populací divokého psa dingo, byl zapsán na seznam světového dědictví UNESCO díky svým deštným pralesům, sladkovodním jezerům a složitému systému písečných dun, které se neustále vyvíjejí. V domorodém jazyce se ostrov jmenuje K'gari - ráj - a ročně přitahuje několik stovek tisíc turistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám