Hlavní obsah

Pistorius prý neměl na nohou protézy, když střílel po přítelkyni

Handicapovaný atlet Oscar Pistorius, který čelí obvinění z vraždy své přítelkyně Reevy Steenkampové, velmi pravděpodobně neměl na nohou protézy, když po partnerce vystřelil. Hlavní argument obžaloby podle informací jihoafrické televize eNCA vyvracejí výsledky nové balistické analýzy. Soud s šestinásobným paralympijským šampionem začne 3. března.

Foto: ČTK/AP

Oscar Pistorius

Článek

Sedmadvacetiletý Pistorius svou partnerku usmrtil loni 14. února, když po ní vystřelil skrz dveře, zatímco byla na toaletě. Běžec s podkolenními amputacemi se hájí, že šlo o nehodu, protože ji omylem považoval za zloděje. Prokuratura ho však obvinila z úmyslné vraždy.

Hlavním argumentem pro to, že šlo o promyšlený čin, měla být skutečnost, že si Pistorius před použitím zbraně nasadil protézy. Nově zpracovaná balistická analýza to však takřka s určitostí vyvrací. Pokud by byl Pistorius odsouzen za vraždu, hrozil by mu až doživotní trest.

Ve snaze o maximální koncentraci na nadcházející proces se Pistorius minulý týden dohodl na mimosoudním vyrovnání se ženou, která ho v roce 2009 obvinila z napadení.

Reklama

Výběr článků

Načítám