Hlavní obsah

Parazité způsobující malárii se stali vůči lékům odolnější

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Dva mezinárodní týmy vědců zjistily v západní Kambodži větší odolnost parazitů způsobujících malárii. Neúčinnější antimalarika čistí krevní řečiště déle než dříve. Experti vyzývají k urychlenému zásahu. Kdyby se parazité stali plně odolnými, hrozila by globální katastrofa, uvedl server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nejúčinnější léky proti malárii dosud vyčistily krev od parazitů do tří dnů. Nedávné testy na západě Kambodže prokázaly, že se tato doba protáhla na čtyři až pět dní. Podle korespondentky BBC za tím může stát špatný zdravotnický systém v zemi a nedostatečné mechanismy kontroly prodeje antimalarik.

Před tím, že by se parazité mohli stát vůči lékům odolnější, varovala před třemi lety Světová zdravotnická organizace (WHO) se zvláštním zřetelem na oblast jihovýchodní Asie, která už dvakrát "přispěla" ke zlepšení rezistence parazitů.

Malárie bezprostředně hrozí asi polovině světové populace. Ročně jí podlehne milión lidí.

Malárie
Jedna z nejrozšířenějších nemocí ve světě. Vyskytuje se především v tropických a subtropických oblatech a subsaharské Africe. Způsobují ji čtyři druhy prvoka Plasmodium, který do těla člověka přenáší samičky komárů rodu Anopheles. Ty nasají krev nemocného i s prvokem a šíří ho dál.
Plasmodium se v těle nejprve dostane do jater a následně napadá červené krvinky, v nichž se dál množí. Krvinky jednou za několik dní prasknou, plasmodium se dostává do krevního oběhu a napadá další krvinky. Při "praskání“ buněk se uvolňuje toxin, který způsobuje typické příznaky jako vysoké horečky, zvracení, zimnici.
Proti nemoci se lze bránit užíváním antimalarik při cestách do rizikových oblastí. Nemocí se ročně nakazí až 500 miliónů lidí, umírají na ni především děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám