Hlavní obsah

Papua-Nová Guinea uzavře australský tábor pro migranty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port Moresby/Sydney

Papua-Nová Guinea ve středu oznámila, že uzavře australský detenční tábor pro uprchlíky, který na jejím území fungoval. Udělala to den poté, co nejvyšší soud rozhodl, že je toto zařízení v rozporu s ústavou země. Osud 900 migrantů je nejasný, Austrálie vyloučila, že by běžence vpustila na své území.

Foto: Profimedia.cz

Tábor pro migranty na ostrově Manus

Článek

Premiér Papuy-Nové Guineje Peter O’Neill oznámil, že detenční centrum pro migranty bude uzavřeno. Neprodleně požádá Austrálii, aby navrhla alternativní řešení pro zadržované běžence.

Ti, kdo budou uznáni za legitimní uprchlíky, mohou zůstat ve státě Papua-Nová Guinea, „pokud si budou přát stát se platnými členy místní společnosti”, dodal.

Austrálie migranty odmítá

„Postoj vlády je naprosto jasný – nepřijmeme lidi, kteří se pokusili dostat do naší země nelegálně na lodi,” řekl ve středu australský ministr pro imigraci Peter Dutton novinářům v Melbourne. „Nebude jim umožněno usadit se trvale v naší zemi,” dodal s tím, že běženci se mohou vrátit do své vlasti nebo odejít do jiné země, která je bude ochotna přijmout.

Austrálie uplatňuje přísnou azylovou politiku, jež znemožňuje běžencům, kteří doplují k australským břehům, usadit se v zemi, a posílá je do táborů v ostrovních státech Nauru a Papua-Nová Guinea. Za provozování táborů Canberra těmto zemím platí.

Dutton to řekl ještě před vyjádřením O’Neilla. Reagoval na úterní verdikt ústavního soudu Papuy-Nové Guineje, který označil australské detenční zařízení na papuánském ostrově Manus za protiústavní. [celá zpráva]

Nejvyšší soud Papuy-Nové Guineje bude tento týden řešit ještě další případ týkající se osudu migrantů z imigračního centra na ostrově Manus. Právníci zastupující téměř všechny běžence z tábora budou požadovat, aby migranti směli odjet do Austrálie a žádat odškodné za zadržování.

Na Nauru se pokusil upálit migrant

V dalším australském detenčním centru v ostrovním státě Nauru pobývá nyní asi 500 migrantů. Ve středu se tam pokusil upálit 23letý Íránec na protest proti tvrdé australské přistěhovalecké politice. Muž je ve velmi vážném stavu.

Případy sebepoškozování migrantů v australských detenčních táborech nejsou ničím výjimečným. Agentura AP připomíná, že někteří žadatelé o azyl se v minulosti na protest pořezali, spolykali chemikálie nebo si sešili ústa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám