Hlavní obsah

Pákistán odpověděl Indii na raketový test, vypustil novou balistickou střelu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád
Aktualizováno

Pákistán ve středu vyzkoušel novou balistickou střelu schopnou nést jadernou hlavici. Oznámila to tamní armáda. Test je zjevnou odpovědí na ani ne týden starou zkouškou rakety v Indii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pákistán vypustil novou balistickou střeluVideo: Reuters

 
Článek

"Zkouška byla úspěšná," ohlásila pákistánská armáda.

Tato nová verze střely Šahín 1 má střední dolet, a je tedy schopná zasáhnout Peking či východní Evropu, upozornila agentura Reuters. Armáda dolet Šahínu 1A neupřesnila, její původní verze ale dolétne až do vzdálenosti 750 kilometrů.

Pákistánský test následuje jen pár dní po podobném pokusu v Indii. Ta ve čtvrtek poprvé zkušebně vypustila raketu dlouhého doletu Agni-V. Raketa je s to zasáhnout jadernou hlavicí nejen města v Číně jako Peking či Šanghaj, ale i v Evropě. Její dolet je 5000 kilometrů a raketa může nést jadernou hlavici o hmotnosti 1,5 tuny. [celá zpráva]

Pákistán s Indií od rozdělení v roce 1947 vedl tři války a v raketových zkouškách se oba rivalové předhánějí roky. Obě země také vlastní jaderné zbraně, první nukleární zkoušku podnikl Pákistán, a to v roce 1998. Ani Dillí, ani Islámábád nepodepsaly mezinárodní Smlouvu o nešíření jaderných zbraní (NPT).

Reklama

Výběr článků

Načítám