Hlavní obsah

OSN: Súdán stojí na pokraji rozsáhlé občanské války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální tajemník OSN António Guterres v neděli varoval, že Súdán stojí na pokraji regulérní celoplošné občanské války. V sobotu si letecké bombardování Omdurmánu, což je město ležící přes řeku od hlavního města Chartúmu, vyžádalo nejméně dvě desítky mrtvých. Střety mezi armádou a polovojenskými Silami rychlé podpory (RSF) jsou hlášeny hned z několika súdánských států.

Foto: Stringer, Reuters

Kouř nad Omdurmánem při posledních bojích

Článek

Počet obětí sobotního náletu se liší podle zdrojů. Podle ministra zdravotnictví je mrtvých 22, RSF, které město ovládají, uvádějí, že mrtvých je dokonce 31. Další desítky civilistů jsou zraněné.

Súdánská armáda popírá, že by v sobotu podnikla jakýkoli letecký útok.

Generální tajemník OSN sobotní nálet odsoudil. Jeho tiskový mluvčí Farhan Haq uvedl, že šéf OSN „je velmi znepokojen, že pokračující válka mezi (soupeřícími) ozbrojenými složkami tlačí Súdán na pokraj občanské války v plném rozsahu, která může destabilizovat celý region“.

Guterres je prý také znepokojen zprávami o obnovených bojích ve státech Severní Kordofán, Jižní Kordofán a Modrý Nil. „Panuje tu hluboká neúcta k lidským a humanitárním právům, což je znepokojující a nebezpečné,“ dodal Haq podle agentury Reuters.

Tisíce obětí, miliony lidí bez domova

Tři měsíce bojů si vyžádaly na 3000 mrtvých a 6000 zraněných. Podle Mezinárodní organizace pro migraci musely tři miliony lidí opustit své domovy a  700 000 jich emigrovalo do sousedních zemí, napsal list The Guardian.

Uprchlíci vypověděli, že boje provází vlna brutálního sexuálního násilí a objevily se i zprávy o etnicky a kmenově motivovaných útocích.

Z Dárfúru na západě země přišly zprávy o možných zločinech proti lidskosti a etnických konfliktech, ve městě opakovaně útočí islámské milice Džandžavíd, které stály u zrodu Sil rychlé podpory, na černošské křesťanské a animistické obyvatelstvo.

KOMENTÁŘ: Súdán ukázal, že svět není jen Ukrajina – Alex Švamberk

Komentáře

V pondělí by se měli vůdci Etiopie, Keni, Somálska a Jižního Súdánu sejít v Addis Abebě a jednat o krizi. Pozváni byli i vrchní velitel armády Abdal Fatah Burhán a velitel RSF Muhamad Hamdan Daglo, ale ani jeden nepotvrdil účast.

Válčící frakce v Súdánu se dohodly na novém třídenním příměří

Svět

V Súdánu navzdory příměří pokračují tvrdé boje, armáda útočí na Chartúm

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám