Hlavní obsah

OSN čelí žalobě kvůli epidemii cholery na Haiti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právníci zastupující oběti epidemie cholery na Haiti zažalovali u newyorského soudu Organizaci spojených národů. Podle nich nemoc přinesli v roce 2010 na ostrovní stát v Karibském moři členové mírových jednotek OSN. Cholera tam zabila přes 8000 lidí a stovky tisíc dalších jí onemocněly.

Foto: Profimedia.cz

Pacienti nakažení cholerou v nemocnici v haitském Port-au-Prince. Snímek z roku 2010

Článek

Právníci požadují pro rodiny postižených odškodnění ve výši 100 000 dolarů (asi 1,9 miliónu korun) za každého, kdo kvůli nemoci zemřel a 50 000 pro ty, kteří se cholerou nakazili, uvedla BBC. OSN už ale návrh na takové odškodnění odmítla, což právníky obětí vedlo k podání žaloby. Spojené národy navíc tvrdí, že mají právní imunitu.

„OSN to dokonce odmítla alespoň zvážit. Měli jsme proto pocit, že nemáme jinou volbu, než podat žalobu,“ uvedl Brian Concannon, jehož organizace zastupuje oběti cholery na Haiti.

OSN tvrdí, že nebylo spolehlivě prokázáno, že by epidemii cholery způsobili příslušníci jejích mírových jednotek.

Například odborníci z amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí ale tvrdí, že nemoc na Haiti přinesli nepálští členové mírových sil. Šíření v roce 2010 navíc pomohlo ničivé zemětřesení, které způsobilo rozsáhlé problémy s přístupem k nezávadné vodě.

Odborníci navíc poukazují na to, že na Haiti se toto nebezpečné průjmové onemocnění předtím neobjevilo celé století.

Reklama

Výběr článků

Načítám