Hlavní obsah

Osm mrtvých a desítky zraněných při střetech v pákistánském Láhauru

– Islámábád

Nejméně osm mrtvých a na sto zraněných si dnes vyžádaly střety mezi policií a stoupenci vlivného náboženského vůdce v Láhauru na východě Pákistánu. Informovala o tom agentura AFP, podle níž takové nepokoje s mrtvými nejsou v metropoli provincie Paňdžáb obvyklé.

Foto: Mohsin Raza, Reuters

Policisté v Láhauru bijí holemi stoupence muslimského duchovního Muhammada Tahira Kadrího.

Článek

Ke srážkám věřících s policisty vyzbrojenými automatickými zbraněmi došlo u sídla strany muslimského duchovního Muhammada Tahira Kadrího, známého populistickými mítinky a kritikou vlády. Už v pondělí večer chtěla policie vyklidit tamní náměstí obsazené velkým davem, který se ale postavil na odpor. V úterý proto proti nim zasáhla tisícovka policistů.

Podle poslední bilance, kterou podle AFP poskytl první ministr Paňdžábu Šahbáz Šaríf, bratr pákistánského premiéra Naváze Šarífa, při střetu zemřelo nejméně osm lidí a 97 utrpělo zranění.

Agentura DPA s odvoláním na místní úřady uvedla, že oběti měly vesměs střelná zranění a že je mezi nimi i jeden policista.

Kamení a zápalné lahve

Podle láhaurského policejního náčelníka Čaudhrího Šafíka násilí propuklo, když se strážci pořádku dali do odstraňování ilegálních bariér kolem sídla Kadrího strany Hnutí pákistánského lidu (Pakistan Awami Tehreek, PAT).

Členové strany pak na ně začali ze střechy házet kamení a zápalné lahve. Šafík podle AFP popřel, že by policie střílela. Oběti prý zabila střelba členů PAT.

Mluvčí hnutí PAT na druhé straně obvinil bratry Šarífy, že to oni nařídili zabíjení. Podle něj bylo cílem policejní akce "potlačit naše hnutí a naši revoluci, slíbenou naším vůdcem Tahirem Kadrím".

Kadrího návrat

Kadrí, který žije v exilu v Kanadě, se hodlá 23. června znovu vrátit do Pákistánu. Chce prý zahájit "mírovou revoluci" s cílem zbavit zemi korupce, chudoby a násilí.

Duchovní, podezřívaný ze spojení s armádou, má v Pákistánu mnoho stoupenců, ale také odpůrců.

Láhaur je označován za baštu rodiny Šarífů a podle AFP bývá obvykle ušetřen politického násilí. Úterní střet se tam odehrál v době, kdy pákistánská armáda již třetí den vede ofenzivu proti ozbrojencům radikálního islámského hnutí Taliban a teroristické sítě Al-Káida v kmenovém území Severní Vazíristán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám