Hlavní obsah

Oscar Pistorius byl propuštěn z vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý hvězdný jihoafrický paralympijský atlet Oscar Pistorius byl v pátek podmínečně propuštěn z vězení poté, co si odseděl devět let za vraždu přítelkyně Reevy Steenkampové. S odkazem na jihoafrické úřady o tom informuje britský deník The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Oscar Pistorius u jihoafrického soudu v roce 2013

Článek

Pistorius zastřelil 29letou modelku na Valentýna v roce 2013 skrz zamčené dveře koupelny, připomíná britský deník. Podle jeho výpovědi střílel v domnění, že je v místnosti zloděj.

Až do konce trestu, který mu vyprší v roce 2029, bude šestinásobný paralympijský vítěz pod dohledem probačního úřadu a nebude smět opustit oblast Pretorie.

Očekává se, že bývalý atlet bude žít v domě svého strýce ve Waterkloofu, který se nachází v luxusním předměstí jihoafrického hlavního města Pretorie, kde se podle deníku The Guardian bude účastnit programů zaměřených na genderově podmíněné násilí a zvládání hněvu.

Foto: Profimedia.cz

Novináři, kteří před věznicí čekají, až bude Pistorius propuštěn

Žádný trest mi dceru nevrátí

„Nikdy nemůže existovat spravedlnost, pokud se váš milovaný člověk už nikdy nevrátí. A Reevu už nevrátí žádný odseděný trest,“ uvedla v pátečním prohlášení matka oběti June Steenkampová.

„My pozůstalí jsme ti, kteří si odpykávají doživotní trest,“ prohlásila dále její matka a dodala, že jejím jediným přáním je, aby jí bylo umožněno žít v klidu.

Pistorius byl původně zproštěn obvinění z vraždy a v roce 2014 odsouzen na pět let za zabití z nedbalosti. Odvolací soud posléze v roce 2016 čin překvalifikoval na vraždu a atleta poslal do vězení na šest let, což je méně než polovina minimálního patnáctiletého trestu, který požadovala prokuratura.

V roce 2017 nejvyšší soud rozhodl, že tento trest byl „šokujícím způsobem mírný“, a zvýšil jej na 15 let po odečtení již vykonaného trestu.

Rozhodnutí o podmínečném propuštění padlo loni v listopadu. Tehdy žádal podruhé. Jeho první žádost totiž v březnu neprošla, protože v ní bylo uvedeno chybné datum, kdy si začal odpykávat trest.

Oscar Pistorius bude v lednu předčasně propuštěn

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám