Hlavní obsah
Online

To je teprve začátek. Netanjahu promluvil k národu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Izraelci pokračují ve válce proti teroristickému hnutí Hamás, které v sobotu v zemi zahájilo překvapivý a rozsáhlý útok na civilní i vojenské cíle. Očekávaná pozemní operace v Pásmu Gazy se přiblížila poté, co Izrael vyzval jeho obyvatele, aby se přesunuli na jih území. Hamás jim naopak vzkázal, aby zůstali doma.

Živě: Záběry z GazyVideo: Reuters

 
Článek

OSN v noci na pátek uvedla, že na jih by se mělo přesunout během následujících 24 hodin zhruba 1,1 milionu Palestinců. Izrael přesnou lhůtu neuvedl, vyzval ale k evakuaci z území, jež obsahuje i město Gazu, tedy nejhustěji osídlenou část oblasti. Podle OSN by takový přesun měl ničivé důsledky.

I sedmý den bojů sledují Novinky.cz v podrobné online reportáži.

ON-LINE reportáž končí

On-line reportáž z dění v Izraeli a v Pásmu Gazy pro dnešek končí. Průběh konfliktu budou Novinky.cz v on-line reportáži sledovat opět zítra.

Netanjahu promluvil k národu

Izrael zničí Hamás, bez ohledu na to, jak dlouho to bude trvat, a vzejde z války silnější, řekl v pátek večer v mimořádném projevu izraelský premiér Benjamin Netanjahu. „Naši nepřátelé teprve začali platit cenu a víc neřeknu. Tohle je jen začátek,“ dodal, aniž by sdělil podrobnosti.

Netanjahuovo vystoupení podle webu Jerusalem Post tvrdě zkritizoval Ja’ir Lapid, který se na rozdíl od dalšího dosavadního opozičního lídra Bennyho Gance nepřipojil k nově zformované vládě národní jednoty.

„Jak může izraelský premiér vyděsit celý národ kvůli neobvyklému prohlášení v pátek večer, aby pak neřekl nic o rukojmích, dění na severu nebo evakuacích. Premiér by neměl dělat taková prohlášení, pokud nemá nové informace,“ řekl Lapid.

Hamás zveřejnil mrazivé video teroristů s izraelskými dětmi

Palestinští teroristé zveřejnili záběry svých ozbrojenců s malými izraelskými dětmi. Video bylo zřejmě pořízeno už v sobotu. „Bojovníci Hamásu, projevující soucit s dětmi uprostřed bitev v kibucu Cholit, během prvního dne operace Bouře Al-Aksá,“ hlásá popisek videa.

Izrael oznámil, že mezi více než 1200 obětmi vpádu Hamásu je i řada dětí. „Děti byly svázány a zastřeleny. Ano, opakuji, děti, svázané a zastřelené,“ řekl ve čtvrtek například izraelský ministr obrany Jo’av Galant svým protějškům z NATO, než jim přehrál brutální video z masakru.

V Libanonu zemřel kameraman Reuters

Při ostřelování v jižním Libanonu poblíž hranic s Izraelem v pátek zemřel pracovník agentury Reuters a dalších šest novinářů utrpělo zranění, informovala agentura DPA. Reuters úmrtí svého kameramana potvrzuje, podle agentury tragický incident zachytila kamera, jejíž záběry se živě streamovaly. Záznam byl ale později z internetu odstraněn.

Podle agentury AP, jejíž fotograf byl svědkem incidentu, střela vypálená z Izraele zasáhla skupinu mezinárodních novinářů, kteří sledovali situaci z libanonské strany hranice. Mezi šesti zraněnými jsou i reportérka a kameraman stanice Al-Džazíra a další dva pracovníci agentury Reuters.

„S velkou lítostí jsme jsme zjistili, že byl zabit náš kameraman Íssám Abdalláh,“ uvedla mluvčí agentury Reuters.

Foto: Staff, Reuters

Novinář agentury Reuters Issam Abdallah si pořídil selfie snímek při práci v tureckém Marasu.

Hizballáh: Jsme připraveni zapojit se do války s Izraelem

Šíitské hnutí Hizballáh je připraveno zapojit se spolu s Hamásem do války proti Izraeli. Oznámil to Naím Kásem, druhý nejvýše postavený zástupce této organizace. „My, jakožto Hizballáh, přispíváme ke konfrontaci a budeme k ní i nadále přispívat v souladu s naší vizí a plánem,“ řekl Kásem na propalestinském shromáždění v libanonském Bejrútu.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Naím Kásem při projevu v Bejrútu

„Hassane Nasralláhu, udeř na Tel Aviv,“ skandoval podle stanice France24 přítomný dav výzvu nejvyššímu vůdci Hizballáhu.

„Jsme plně připraveni, a až přijde čas jednat, uskutečníme to,“ řekl přítomným Kásem, který svůj projev pronesl v den, kdy Libanon navštívil íránský ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján.

Izraelská armáda naposledy v pátek informovala, že se na hranici s Libanonem dostala do přestřelky s ozbrojenci Hizballáhu, kteří pálili do Izraele. Oznámila přitom, že po stanovištích šíitské skupiny v Libanonu pálila z děl i tanků a udeřila na ně i za pomoci bezpilotních letounů.

První izraelští vojáci vstoupili do Gazy

Izraelští vojáci už provedli několik prvních pozemních výpadů na okraj Pásma Gazy, napsal v pátek večer s odvoláním na armádu web Jerusalem Post. Během pokusů o nalezení pohřešovaných osob vojáci zabili několik příslušníků Hamásu, včetně těch, kteří vypálili protitankovou řízenou střelu.

Foto: Profimedia.cz

Izraelské tanky shromážděné u hranic s Pásmem Gazy

„Pěchota a obrněné jednotky pátraly v oblasti po informacích, které by mohly pomoci odhalit zbývající teroristickou infrastrukturu a teroristické buňky v oblasti,“ oznámila izraelská armáda. Připojila přitom letecké video dokumentující izraelské odvetné akce v Pásmu Gazy.

Nynější akce izraelské armády má být dokončením prohledávání pohraniční oblasti s cílem zabránit další infiltraci palestinských teroristů do Izraele.

Očekává se přitom, že Izrael brzy v Gaze podnikne rozsáhlou pozemní akci. V pátek ráno izraelská armáda vyzvala civilní obyvatele města Gaza, aby se ze severu přesunuli během 24 hodin na jih pásma, které je ale uzavřeno a nedá se z něj odejít.

Vzdušné údery na Pásmo Gazy pod kontrolou Hamásu podniká židovský stát už od soboty, kdy palestinští ozbrojenci rozpoutali na jihu Izraele obří masakr převážně civilního obyvatelstva.

Putin přirovnával blokádu Gazy k blokádě Leningradu

Obyvatelé Pásma Gazy by se mohli ocitnout v blokádě podobné té, kterou si prošli Leningraďané v době druhé světové války, uvedl ruský prezident Vladimir Putin. Dodal, že takovýto nepřípustný scénář ohledně budoucnosti Gazy se objevuje v USA. Putin se do kritiky USA ve svých projevech pouští pravidelně.

„I ve Spojených státech amerických se objevují hodnocení toho, co se děje, a objevují se různé varianty rozvoje událostí, včetně toho, že v Pásmu Gazy se mohou přijmout opatření vojenského i nevojenského charakteru takového druhu, jako v době blokády Leningradu během druhé světové války,“ citovala Putina agentura TASS.

Izrael hlásí přestřelku s Hizballáhem u hranic Libanonu

Izraelské síly a ozbrojenci hnutí Hizballáh po sobě v pátek stříleli poté, co výbuch protrhl plot podél hranice Izraele s Libanonem. Izraelci za pomoci dělostřelectva a tanků pálili na vojenská stanoviště Hizballáhu v jižním Libanonu, zatímco z libanonského území se střílelo opačným směrem.

Obyvatele okolních měst izraelská armáda vyzvala, aby vyhledali úkryt, a bylo vyhlášeno varování před možnou infiltrací teroristů v Hanitě v západní Galileji jižně od libanonských hranic. Později armáda oznámila, že nebezpečí pominulo, píše web Jerusalem Post.

Izraelský diplomat pobodán v Pekingu

V čínské metropoli Pekingu byl v pátek napaden zaměstnanec izraelského velvyslanectví. Podle agentury Reuters o tom informovalo izraelské ministerstvo zahraničí s tím, že napadený byl po útoku hospitalizován, uvádí se v prohlášení izraelské diplomacie. Čína incident zatím nekomentovala.

Izraelská média uvedla, že zaměstnanec nebyl napaden v sídle velvyslanectví. Motiv útoku na osobu, kterou izraelská média označují za diplomata, je vyšetřován.

Izraelské ministerstvo zahraničí uvedlo, že představitel ministerstva pro asijsko-pacifické otázky Rafael Harpaz při čtvrtečním jednání s vyslancem čínské vlády pro Blízký východ Čaj Ťünem dal najevo hluboké znepokojení nad tím, že Peking jasně neodsoudil masakr izraelských civilistů teroristickou organizací Hamás.

Izraelský diplomat byl pobodán před ambasádou v PekinguVideo: Reuters

Při útoku Hamásu zemřela Slovenka

Při útoku Hamásu zemřela v Izraeli podle televize Markíza Slovenka, jež má také izraelské občanství. Slovenský ministr zahraničí Miroslav Wlachovský tuto informaci nevyloučil ani nepotvrdil.

Podle Markízy žena s dvojím občanstvím zemřela v jednom z izraelských kibuců, který se stal terčem krvavého útoku ozbrojenců Hamásu. Bližší informace o tragédii televize neuvedla.

„Informace prověřujeme. Nevylučuji, že mezi oběťmi mohou být i občané Slovenské republiky s dvojím občanstvím,“ řekl novinářům Wlachovský na bratislavském letišti po příletu vládního leteckého speciálu, který z Izraele přepravil do vlasti další skupinu Slováků. Prostřednictvím dosavadních tří repatriačních letů přiletělo na Slovensko z Izraele více než 260 Slováků.

Podle Borrella je nerealistické, aby se Palestinci v Gaze evakuovali za 24 hodin

Za nerealistický označil šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell požadavek Izraele, aby se více než milion Palestinců za 24 hodin evakuoval na jih Pásma Gazy. Borrell se tak vyjádřil po jednání s čínským ministrem zahraničí Wang Iem v Pekingu. Wang uvedl, že příčinou nynějšího konfliktu na Blízkém východě je dlouhodobé odkládání vzniku nezávislého palestinského státu a neschopnost reagovat na historickou nespravedlnost, jíž Palestinci trpí.

Podle Borrella se ministři zahraničí zemí EU shodli na právu Izraele bránit se před agresí, musí tak ale činit v souladu s mezinárodním humanitárním právem.

„Civilisté musí být nepochybně varováni před nadcházejícími vojenskými operacemi, ale je naprosto nerealistické, aby se více než milion lidí někam přesunul za 24 hodin,“ prohlásil Borrell na tiskové konferenci v Pekingu.

Izraelská armáda ve čtvrtek pozdě večer informovala OSN, že 1,1 milionu Palestinců v Pásmu Gazy by se mělo v příštích 24 hodinách přemístit do jižní části tohoto úzkého pobřežního pásu, uvedl mluvčí OSN.

Foto: ČTK/AP

Izraelci po zaznění sirén oznamujících rakety z Pásma Gazy

Do Izraele zamířila i Leyenová, Baerbocková či Tajani

Po americkém ministru obrany Lloydu Austinovi přiletěla v pátek do Izraele osobně vyjádřit solidaritu také šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová, německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková a šéf italské diplomacie Antonio Tajani.

Během dne se očekává přílet kanadské ministryně zahraničí Mélanie Jolyové.

Izraelská armáda shazuje do Gazy varovné letáky s pokynem k odchodu

Izraelské armádní drony začaly v průběhu pátku shazovat na severní část Pásma Gazy arabsky psané letáky, které instruují obyvatele, aby „okamžitě opustili své domovy a odešli do oblasti na jih od Vádí Gaza“. Katarské televizi al-Džazíra to sdělili očití svědci.

Letáky obsahují mapu se směry, kam lidé mají odejít. Vádí Gaza je mělké údolí přibližně v polovině Pásma Gazy; v oblasti na sever od něj žije nejméně 1,1 milionu lidí.

Akce s letáky následuje po nočním pokynu izraelské armády k evakuaci a je dalším náznakem toho, že Izrael se zřejmě chystá k pozemní ofenzívě do Pásma Gazy.

WHO: Izraelská výzva k evakuaci je pro pacienty v tamních nemocnicích rozsudkem smrti

Světová zdravotnická organizace (WHO) se obrátila na Stát Izrael, aby odvolal výzvu k evakuaci ze severní části Pásma Gazy. V prohlášení, o kterém informoval list The Guardian, organizace uvedla, že „v nemocnicích (v Gaze, pozn. red.) je mnoho těžce nemocných a zraněných lidí, jejichž přežití závisí na přístrojích, jako jsou ventilátory (…) Přesun těchto lidí se pro ně rovná rozsudku smrti.“

Podle šéfa WHO Tedrose Ghebreyesuse jsou gazanské nemocnice na hraně kapacit a bez okamžité pomoci zvenčí nebudou moci dále fungovat.

Jordánský král: Je nutné otevřít humanitární koridor do Pásma Gazy

Jordánský král Abdalláh II. po setkání s americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem v Ammánu řekl, že „je nezbytné otevřít humanitární koridor pro dodávky lékařské a další nezbytné pomoci do Pásma Gazy“.

Panovník rovněž varoval před „jakýmikoli pokusy nuceně vysídlovat palestinské obyvatelstvo, a to včetně vnitřního vysídlení“ s tím, že je třeba zabránit tomu, aby se konflikt rozšířil do dalších oblastí.

Izraelská armáda v noci na pátek vyzvala lidi žijící v severní části Pásma Gazy, aby opustili své domovy a přesunuli se na jih oblasti. Výzva se týká nejméně 1,1 milionu lidí.

NačítámNačíst starší příspěvky

Výběr článků

Načítám