Hlavní obsah

Obrovský úspěch české armády: misi EU v Mali povede český generál

Brusel

Vojenskou misi Evropské unie v Mali povede od 12. června půl roku český brigádní generál František Ridzák. Do čela západoafrické mise se 600 unijními vojáky jej ve čtvrtek jmenovala Rada EU. Česko plánuje do velitelského štábu v Mali vyslat 40 vojáků.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Na snímku z 29. října 2019 přijímá František Ridzák (vpravo) od ministra obrany Lubomíra Metnara Záslužný kříž ministra obrany ČR druhého stupně.

Článek

Česká armáda přebere velení mise označované zkratkou EUTM od Portugalska.

Ridzák ve čtvrtek získal souhlas Politického a bezpečnostního výboru Rady EU, který je k nástupu do velitelské funkce potřebný. Třiapadesátiletý generál dosud působil jako ředitel Agentury komunikačních a informačních systémů.

Čeští vojáci v Mali budou sloužit v rámci mandátu schváleného vládou i parlamentem. Česká armáda by na jeho základě mohla do země vyslat až 120 vojáků. V současné době v zemi působí jednotka, která se stará o ochranu velitelství i výcvikového kempu v Koulikoru asi 60 kilometrů od hlavního města Bamako.

Vláda schválila vyslání vojáků do Mali, Nigeru a Čadu

Domácí

Hlavním úkolem mise je pomoci při budování a výcviku malijské armády, která bojuje proti islámským radikálům. Mise také poskytuje poradenství malijským orgánům v souvislosti s reformou ozbrojených sil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám