Hlavní obsah

Objeven nejstarší otisk nohy člověka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V keňských sedimentech byl objeven zatím nejstarší otisk nohy hominida, který má charakteristiky chodidla moderního člověka. Stopa je stará 1,5 miliónu let. Na otisku jsou jasně patrné kratší prsty typické pro hominidy chodící vzpřímeně. Ukazuje to, že Homo erectus, jemuž je stopa připisována, měl už stavbu nohy podobnou modernímu člověku.

Foto: Reuters

Laserový scan otisku nohy z Keni

Článek

Stopy byly objeveny u Ileretu na severu Keni. V sedimentech na úpatí kopce byly nalezeny dvě série otisků, jedna v hloubce o pět metrů větší než druhá. Obě jsou oddělené pískem, bahnem sopečným popílkem. Tým určil stáří pomocí radioizotopů a současně zjistil, že jednotlivé vrstvy dělí asi deset tisíc let.

Stopy jasně ukazují, jak chodil Homo erectus. Jeho způsob chůze se od moderního člověka mírně lišil, upozorňuje profesor Matthew Bennett z univerzity v Bournemouth. Na stopách není vidět, že by Homo erectus došlapával na patu.

Nález podle něj podporuje předchozí teorie o způsobu života druhu Homo erectus. „Existovaly náznaky, že Homo erectus byl schopen prohledávat krajinu, v níž pátral po mršinách a masu. A byl to schopen dělat velmi rychle, měl delší končetiny a při dlouhodobých cestách vydržel více,“ uvedl profesor a dodal: “Nyní můžeme také říci, že měl moderní anatomii nohy, což doplňuje hypotézu.“

Doplnění skládačky

U druhu Homo erectus, který přinesl velký předěl ve vývoji člověka, zatím chyběly některé fosilie, zejména kůstky nohou a rukou. „Když jsou pryč tkáně a neuchovalo se mnoho malých kostí, víme jen málo o vývoji ruky a chodidel našich předchůdců," vysvětlil Bennett.

Nejde o nejstarší otisky předchůdců člověka. Zatím nejstarší pocházejí z Laetoli v Tanzánii. Zanechal je tam Australopithecus afarensis před 3,7 milióny lety. Jeho otisky však mají úplně odlišný charakter, palec je mnohem delší a chodilo je ploché, což svědčí o tom, že i dolní končetina druhu Australopithecus afarensis si zachovávala uchopovací schopnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám