Hlavní obsah

Obchod se slonovinou bují, letos jí bylo zabaveno nejvíce v historii

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěr letošního roku odhalil nelichotivý rekord: více než 23 tun slonoviny, které byly odhaleny v uplynulých dvanácti měsících, představují největší množství od roku 1989, kdy byl obchod se slonovinou oficiálně zakázán. Vyplývá to ze zprávy organizace Traffic, jež monitoruje obchodování s volně žijícími živočichy.

Foto: Profimedia.cz

Kvůli slonovině letos padlo kolem 2500 slonů.

Článek

V uplynulém roce došlo celkem k 13 velkým záborům slonoviny, jejíž hmotnost převyšovala 800 kilogramů. Celkový objem zadržené slonoviny tak činil v roce 2011 více než 23 tun, což podle odhadů představuje zhruba 2 500 uhynulých zvířat.

V předchozím roce přitom takových záborů bylo jen šest s celkovým množstvím ani ne deseti tun. Aktuální čísla tak potvrzují trend rozšiřujícího se obchodování se slonovinou.

Od roku 1989, kdy začal platit zákaz obchodování s vzácným sloním artiklem, je současné číslo zatím nejvyšší. Podle odborníků reflektuje jednak narůstající poptávku z Asie, jednak stále sofistikovanější metody gangů obchodníků.

Většina slonovinových zásilek pochází z Keni nebo Tanzanie a končí nejčastěji v Číně nebo Thajsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám