Hlavní obsah

Obama: Spojené státy vítají silnou Čínu

Právo, Novinky, Pavel Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio/Šanghaj

Větší zapojení USA v Asii, včetně „pragmatické spolupráce“ s Pekingem, a hlubší obchodní vztahy s celou oblastí slíbil o víkendu prezident Barack Obama. Jak zdůraznil, USA se „nesnaží zadržovat“ růst Číny jako velkého světového hráče. „Naopak, vzestup silné, prosperující Číny může být zdrojem síly pro společenství národů,“ řekl v ostře sledovaném projevu, v němž se označil za prvního „tichomořského“ prezidenta USA.

Foto: Jason Reed , Reuters

Prezident USA Barack Obama při setkání se studenty v Šanghaji

Článek

Podle Obamy lepší vztahy s Pekingem neznamenají oslabení vztahů se spojenci v oblasti; závazek Washingtonu vůči regionální bezpečnosti označil za „neotřesitelný“.

Obama se po návštěvě Japonska z konce týdne zúčastnil schůzky Sdružení zemí jihovýchodní Asie ASEAN v Singapuru. Obama byl vůbec prvním prezidentem USA od Lyndona Johnstona v roce 1966, který byl přítomen ve stejném jednacím sále jako barmský exponent. Bylo to také vůbec první setkání prezidenta USA a vůdců ASEAN, který byl ustaven před 40 lety v době vrcholící vietnamské války.

Obama barmského zástupce propuštění disidentky Su Ťij. Podle mluvčího Bílého domu Roberta Gibbse prezident svoji žádost „vůči vládě vznesl přímo“, čímž naznačil, že se dostal s vůdcem junty do přímého kontaktu. Podle zpráv si s ním ale nepotřásl rukou, referoval zpravodaj britského listu The Guardian.

Obama také upozornil, že od Číny i od dalších zemí očekává dodržování lidských práv.

Ze Singapuru do Šanghaje

Obama navštívil Singapur v rámci své devítidenní cesty po Asii. V neděli večer se přesunul do Šanghaje, odkud bude pokračovat do Pekingu na jednání s čínským vedením.

V pondělí americký prezident jednal se šanghajským starostou a setkal se s místními studenty. Ptali se ho například na Nobelovu cenu, kterou nedávno získal, či na americký postoj vůči Tchajwanu. Prezident mimo jiné hájil svobodu slova a účasti na politickém dění a vyslovil se proti cenzuře na internetu.

Poslední Obamovou zastávkou bude Jižní Korea.

Reklama

Výběr článků

Načítám