Hlavní obsah

Novozélandský vědec dostal za euthanasii matky domácí vězení

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aukland

Padesátiletý novozélandský vědec Sean Davison byl ve čtvrtek odsouzen k pěti měsícům domácího vězení za napomáhání sebevraždě jeho 85leté matky. Mírný trest mu byl vyměřen, protože podle soudců jednal ze soucitu, nikoli z osobního prospěchu. Davisonovi hrozilo až 14 let vězení.

Článek

Mikrobiolog Davison, který strávil posledních 20 let prací v Jihoafrické republice, napsal knihu, v níž líčí, jak jeho stařičká matka Patricia trpěla v roce 2006 v posledních měsících svého života na Novém Zélandu krutými bolestmi.

Davison nakonec podal matce na její vlastní žádost rozdrcené tablety morfia ve sklenici vody, čímž ji usmrtil. Zveřejnění příběhu vedlo k loňskému zatčení vědce, který se ve čtvrtek před soudem ke svým činům přiznal.

Soudci dali na obhájce

Soudci nicméně vyslyšeli slova Davisonova obhájce, který čin svého klienta označil za "projev lásky". Sama soudkyně Christine Frenchová Davisona charakterizovala jako "mimořádně oddaného a milujícího syna".

"Ačkoli podle mého názoru se jednalo o promyšlený čin, odsouzený jednal ze soucitu a z lásky, nikoli kvůli osobnímu prospěchu," řekla.

Přímluva arcibiskupa

Davisonovi se dostalo i osobní podpory jihoafrického nositele Nobelovy ceny za mír, někdejšího arcibiskupa Desmonda Tutua. "Případ Seana Davisona je výjimečný a tragický. Je to čestný občan, který podle svého nejlepšího svědomí přispívá občanské společnosti a má ještě co nabídnout. Prosím soud o shovívavost," prohlásil Tutu.

Davison pracuje jako soudní expert na univerzitě v Západním Kapsku, kde pomocí testů DNA identifikuje ostatky aktivistů zabitých a pohřbených jihoafrickými úřady v anonymních hrobech v období apartheidu.

K soudnímu jednání Davison dobrovolně odletěl z Jihoafrické republiky na Nový Zéland, kde si také odpyká trest domácího vězení.

S rozhodnutím soudu Davison spokojen nebyl. Podle něj neměl být vůbec stíhán: "Tento soudní proces není naplněním spravedlnosti, jeho cílem bylo odsoudit mne za každou cenu," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám