Hlavní obsah

Nová ptačí chřipka zabila už 27 lidí, umírá pětina nakažených

– Peking/Londýn

Počet potvrzených úmrtí na nový kmen ptačí chřipky v Číně stoupl na 27 a počet nakažených dosáhl 129 osob, uvedly v pátek čínské státní sdělovací prostředky. Zatím poslední obětí chřipky se stal pětapadesátiletý muž.

Foto: Suzie Wong, Reuters

Čínská dívka nakažená virem H7N9 v nemocnici v Pekingu

Článek

Kmen H7N9 byl v Číně oficiálně potvrzen v březnu. Epicentrem nákazy byla zprvu Šanghaj a její okolí, mezitím se ale virus rozšířil do řady čínských provincií a jeden případ nákazy se objevil už i na Tchaj-wanu. V Šanghaji se naopak neobjevil žádný nový případ od 13. dubna.

Světová zdravotnická organizace (WHO) koncem dubna oznámila, že nový kmen ptačí chřipky, který sužuje Čínu, patří k nejsmrtelnějším svého druhu, úmrtnost je dvacet procent. Dvacet procent nakažených se uzdravilo a 60 procent se jich stále léčí, uvedla agentura Bloomberg.

Není úplně jasné, jak se šíří, ale podle odborníků WHO neexistují důkazy přenosu z člověka na člověka, zřejmě se přenáší přímo od ptáků, i když ne všichni nakažení s nimi přišli do styku. Nasvědčuje tomu i situace ze Šanghaje, kde přestali přibývat nakažení po uzavření ptačích trhů.

WHO ale varuje před případnou mutací viru, kdy by se mohl přenášet přímo mezi lidmi. Uvádí, že virus by musel prodělat pět mutací, ale dvě už byly evidovány. Podle genetické analýzy zveřejněné ve středu má hned čtyři různé viry jako své předchůdce, citoval list Guardian profesora Johna McCauleyho. U lidí se dříve neobjevil. Na rozdíl od prasečí chřipky napadá malé děti i starší lidi, protože nikdo proti němu nemá protilátky. Kvůli tomu je vysoká i úmrtnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám