Hlavní obsah

Nigérie žaluje tabákové koncerny, chce po nich miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LAGOS

Nigerijská vláda žaluje tři přední světové tabákové výrobce za to, že údajně podporují kouření mladistvých. Nigérie požaduje kompenzace ve výši 20 miliard dolarů (asi 80 miliard korun).

Článek

Narčení se týká společností British American Tobacco (BAT), Philip Morris a International Tobacco, které to odmítají. Mluvčí BAT řekl, že děti nikdy nebyly a nebudou jejich cílovou skupinou.

Nigerijská vláda ovšem usiluje také o soudní zákaz marketingového působení firem v zemi kvůli tomu, že jejich produkty vytváří závislost a ohrožují zdraví veřejnosti. Lagos v posledních letech omezuje možnosti reklamy tabáku a cigaret, prodej produktů dětem však nikdo prakticky nekontroluje.

Kouření je v Nigérie velmi rozšířené. Světová zdravotnická organizace odhaduje, že kouření podléhá 18 procent nezletilých Nigerijců.

BAT v zemi nedávno postavila novou továrnu na cigarety. Pozorovatelé tvrdí, že tabákové koncerny v posledních 20 letech vehementně propagovaly své výrobky, aby kompenzovaly ztráty způsobené kuřáckými restrikcemi zaváděnými vládami v rozvinutých zemích.

Reklama

Výběr článků

Načítám