Hlavní obsah

Neshody mezi pastevci v Keni skončily přestřelkou, při níž zemřelo 10 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nairobi

Při přestřelce mezi dvěma pasteveckými skupinami ve východní Keni v neděli zemřelo nejméně deset lidí. Keňští pastevci letos kvůli suchu vzájemně bojují o přístup k pastvinám a o dobytek. Incident vyvolává podle agentury Reuters pochyby o schopnosti vlády udržet před srpnovými volbami klid v zemi.

Foto: Bigstock.com

Ilustrační foto

Článek

Přestřelka se odehrála na hranici okresů Isiolo a Samburu, kde ozbrojení pastevci z obou okresů vzájemně bojují o pastviny, řekl policejní velitel okresu Isiolo Charles Ontita. Keňa trpí těžkým suchem, jež zostřuje souboj pasteveckých kmenů o pastviště a napajedla. Podle některých místních podněcují tyto spory i lokální politici, aby v srpnových volbách získali hlasy cílových etnických skupin.

Keňský prezident Uhuru Kenyatta vyslal v pátek do oblastí Baringo a Laikipia v centrální části země armádu, aby zklidnila nepokoje, které v regionu vyvolala sucha. Od začátku února zemřelo během bojů mezi pastevci jen v oblasti Baringo nejméně 21 lidí. Začátkem února keňský prezident označil sucha v zemi za národní katastrofu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám