Hlavní obsah

Nejsem zvíře, křičel do kamer podezřelý z bombových útoků v Bangkoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok

Jeden z ujgurských muslimů, který je viněn ze zosnování a provedení loňského bombového útoku v thajském Bangkoku, byl v úterý při cestě do soudní síně hysterický. Do kamer Adem Karadaq opakoval, že není žádné zvíře. Nejkrvavější útoky v dějinách Thajska si vyžádaly 20 mrtvých a na 120 zraněných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejsem zvíře, jsem člověk, hystericky křičel útočník při příchodu k souduVideo: Reuters

 
Článek

„Nejsem zvíře. Jsem člověk, jsem člověk,“ opakoval spoutaný, oholený a bosý obviněný, zatímco ho dva příslušníci justiční stráže vlekli do budovy soudu.

K bombovému útoku z loňského 17. srpna se nikdo nepřihlásil. Analytici, diplomaté a někteří představitelé thajské státní správy se ale podle agentury Reuters domnívají, že šlo o nábožensky motivovaný útok ujgurské muslimské menšiny v západní Číně.

Oficiální verze vyšetřovatelů ale hovoří jinak. Vylučuje terorismus a hovoří o tom, že šlo o mstu ujgurských pašeráků lidí za to, že si na ně došlápla thajská policie.

Foto: Reuters

Druhý obviněný Yusufu Mieraili

Kromě Adema Karadaqa byl zatčen také Jusufu Mieraili. Ten podle agentury Reuters působil klidně, ale vinu nepřiznal. „Jsme nevinní. Jsme nevinní. Kde jsou lidská práva?“ ptal se novinářů poté, co vystoupil z vězeňské dodávky.

Před soudem má vypovídat až 250 svědků a předpokládá se, že se proces protáhne až ke konci roku, možná ještě déle.

Jako jeden z hlavních důkazů má posloužit záznam z bezpečnostní kamery, která zachytila Karadaqa, jak před výbuchem sedí na lavičce, pak odhazuje batoh a utíká.

Kromě zmíněné dvojice vydaly thajské úřady zatykače na dalších patnáct lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám