Hlavní obsah

Nejezte a setkáte se s Kristem, sliboval keňský pastor a následovníci mu uvěřili. Mrtvých je na padesát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nairobi

V areálu farmy a blízkého lesa u města Maloindi na východě Keni pokračuje pátrání po obětech a členech sektářské Mezinárodní církve dobrých zpráv, jejíž pastor Paul Makenzie Nthenge přesvědčil své oběti, aby vyhladověly a setkaly se tak s Kristem. Zatím je obětí 47, bude jich však více, protože bylo podle keňské stanice KBC nalezeno 58 hrobů.

V Keni exhumovali 47 těl obětí, které nechal pastor vyhladovětVideo: Reuters

 
Článek

V jednom hrobě byla těla pěti členů jedné rodiny, tří dětí a jejich obou rodičů. U těl se nyní zjišťuje, zda bylo příčinou smrti vyhladovění. Victor Kaudo z Malindského střediska pro sociální spravedlnost si však byl jistý, že obětí bude víc. „Když jsme vstoupili do lesa a přišli jsme do oblasti, kde jsme viděli velký kříž, věděli jsme, že to znamená, že tam bylo pohřbeno více než pět lidí,“ uvedl.

Policii, která už u farmy našla hroby, na působení sekty upozornila organizace na ochranu lidských práv Haki Afrika. Její člen Husajn Chálid vyzval policii, aby rychle pátrala po případných dalších vyznavačích sekty: „Stále je tam mnoho těch, kteří mohou každou vteřinou umřít“.

Zavřela ústa, odmítla pomoc. Zemřela

Sektáři zcela uvěřili Mackenziho slovům, jak ukazuje tragický případ dívky, která byla nalezena na základě upozornění organizace na pastorově farmě. Odvezeno z ní bylo v půlce dubna 15 silně podvyživených lidí. Dívka, která byla mezi nimi, se bránila pomoc přijmout. „Ve chvíli, kdy byly přivezena, naprosto odmítla první pomoc a zavřela pevně ústa. Odmítla pomoc, přála si pokračovat v půstu až do své smrti, “ řekl Chálid listu The Guardian. Stala se jednou ze čtyř zachráněných, avšak posléze zemřela.

Makenzie Nthenge se už minulý měsíc vydal do rukou úřadům, když u rodičů zemřely dvě děti, které mu uvěřily. Ve vazbě odmítal jíst a pít a nakonec byl propuštěn na kauci ve výši 100 000 keňských šilinků (cca 16 000 korun). Tvrdil, že svou církev rozpustil už v roce 2019. Místní politici přitom vyzývali, aby nebyl propuštěn, aby se jeho kult nešířil. I policie požadovala prodloužení vazby.

Foto: Stringer, Reuters

Forenzní experti a detektivové z oddělení vražd nesou těla podezřelých členů křesťanského kultu zvaného Good News International Church, kteří věřili, že půjdou do nebe, pokud se vyhladoví k smrti

Vyšetřovatelé současně začali pátrat po vyznavačích kultu, když dostali informaci, že „občané, jimž podezřelý vymyl mozek, hladovějí k smrti, aby se setkali s Ježíšem.“

Nthenge byl opět zatčen 15. dubna po nálezu čtyř těl. Ve vazbě je nyní podle místních médií celkem šest lidí spojených se sektou.

Ministr chce omezit sekty

Ministr vnitra Kithure Kindiki míní místo činu navštívit v úterý. Odmítá kritiku, že policie nasadila malé síly, a proto mohou dále umírat vyznavači kultu: „Dost příslušníků bezpečnosti bylo rozmístěno kolem a celý 325hektarový les je uzavřen a označen za místo zločinu.“

Prohledat tak velký les však zabere čas.

„Masakr v lese Shakahole je nejjasnějším zneužitím ústavního práva na svobodu vyznání,“ řekl ministr.

Stát sice podle něj dál ctí svobodu vyznání, ale navdodry tomu je potřeba zpřísnit regulaci každé „církve a mešity, chrámu nebo synagogy“.

V Keni našli 47 těl. Členy sekty nechal pastor zemřít hlady

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám