Hlavní obsah

Nabídka azylu Gbagba nezlomila, chce zůstat prezidentem Pobřeží slonoviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abidžan

Ani druhá mise politiků ze západoafrických států v Abidžanu neuspěla, uvedla v úterý BBC. Laurent Gbagbo se po prohraných těsných volbách odmítá vzdát křesla prezidenta Pobřeží slonoviny, i když mu byl nabídnut azyl, amnestie a garance, že mu nebudou zabaveny osobní účty.

Foto: Reuters

Laurent Gbagbo odstoupit odmítá

Článek

Pořád jsme ve slepé uličce, řekl nigerijský prezident Goodluck Jonathan, který při jednáních zastupoval Africkou unii. Dalšími vyjednavači byli prezidenti Beninu, Zeleného mysu a Sierry Leone.

Nabídli Gbagbovi nejen azyl, o čemž se spekulovalo už dříve, ale také amnestii, takže by nemohl být souzen za žádný ze svých činů, a ještě mu bylo garantováno, že mu zůstanou všechny jeho majetky.

Gbagbovi přitom už sousední země hrozily, že pokud se nebude ochoten domluvit, bude čelit vojenské intervenci, aniž by však bylo uvedeno, kdo intervenci zaplatí a kdo by se jí účastnil.

Problémem také je, že v zemi žijí dva milióny Nigerijců a tři milióny občanů Burkiny Fasso.

Poražený prezident nechce ani azyl v USA

Jonathan se ale nevzdává a současné jednání nepovažuje za neúspěšné, i když Gbagbo podle CNN nereagoval ani na nabídku azylu v USA, kterou dostal. Nebral ani telefony a odmítl se setkat s americkým velvyslancem. Nabídku pak dostal v dopisu. Gbagbo má v USA příbuzné. Žijí v Georgii.

"Pokud hledá prezident Gbagbo důstojné východisko, pak zůstáváme připraveni mu v tom pomoci. Ale zatím neexistují žádné náznaky, že je připraven odejít," citovala blíže nejmenovaného činitele americké vlády agentura DPA.

V listopadových volbách podle volební komise, OSN, EU, Spojených států i Africké unie (AU) zvítězil Alassane Ouattara. Dosavadní prezident Gbagbo se však také prohlásil za vítěze s tím, že na severu země docházelo k podvodům při hlasování. Část hlasů proto odmítl započítat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám