Hlavní obsah

Na střeše fukušimského reaktoru nouzově přistálo malé bezpilotní letadlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na střeše budovy druhého reaktoru poničené fukušimské elektrárny v pátek nouzově přistálo malé bezpilotní letadlo T-Hawk monitorující úroveň radiace. Důvodem byla porucha motoru. Informovaly o tom agentury AP a AFP.

Foto: Profimedia.cz

Jaderná elektrárna Fukušima. Na snímku čtvrtý reaktor.

Článek

"(Stroj) se stal neovladatelným a nouzově přistál na střeše budovy, v níž je umístěn reaktor 2," sdělil mluvčí společnosti Tepco provozující elektrárnu.

Při nouzovém přistání nebyl pozorován žádný kouř. Podle mluvčího nedošlo k vážnějšímu poškození letadla či střechy budovy. Experti ale ještě provádějí podrobnější kontroly.

Dálkově řízený stroj americké výroby T-Hawk o hmotnosti 7,7 kilogramu je používán k měření radioaktivity ve špatně dostupných místech v okolí nukleární elektrárny Fukušima, kterou poničila přírodní katastrofa z 11. března.

Jen budova druhého reaktoru má ještě střechu. Střechy prvního, třetího a čtvrtého byly zničeny při explozích vodíku unikajícího z reaktoru, uvedl Wall Street Journal.

Reklama

Výběr článků

Načítám