Hlavní obsah

Na severokorejské jaderné střelnici je nezvykle rušno. Soul se bojí dalšího testu

Soul

Jihokorejské zpravodajské služby zjistily prudký nárůst pohybu na severokorejské jaderné střelnici Pung-Kje. Podle jihokorejských představitelů je pravděpodobné, že KLDR chystá ještě do začátku května další jaderný test, napsala agentura Jonhap.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Jihokorejští vojáci pozorují záznam odpalu severokorejské rakety.

Článek

„Ve srovnání s minulým měsícem vzrostla frekvence pohybu vozidel, pracovní síly a přesunů vybavení až třikrát,“ uvedlo několik vládních zdrojů k ruchu na střelnici.

„Zodpovědní představitelé dospěli k závěru, že je to přesvědčivé znamení, že Severní Korea připravuje svou pátou jadernou zkoušku,“ uvedly jihokorejské vládní zdroje. Oznámily, že vozidla vjíždějí a vyjíždějí se severního tunelu a je možné, že přepravují jadernou techniku.

Jeden ze zdrojů oznámil, že aktivity sílí od počátku dubna. „Jestliže to jsou známky přípravy jaderného testu, pak jsou v závěrečné fázi.“

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Jihokorejský voják prochází kolem obrazovky s programem o sebverokorejských raketách

Možnost, že by KLDR provedla další jaderný test, zvyšuje fakt, že se v květnu uskuteční sjezd vládnoucí Korejské strany práce, teprve sedmý v historii. Mnozí experti se domnívají, že vůdce Kim Čong-un bude při této příležitosti chtít ukázat úspěchy jaderného programu.

KLDR poprvé vyzkoušela jadernou bombu v říjnu 2006, podruhé v květnu 2009, potřetí v únoru 2013. Letos v lednu provedla další zkoušku, tentokrát prý šlo o miniaturizovanou vodíkovou bombu, což ale řada zahraničních expertů zpochybnila.

Pokrok v miniaturizaci?

Podle odborníků by mohlo tentokrát jít o test zmenšené nálože, která by se mohla použít v hlavicích balistických raket.

„Jestliže Severní Korea pokračuje s přípravami pátého testu, může to naznačovat úspěch v miniaturizaci jaderné hlavice, kterou mohou nést balistické rakety.“ uvedl další expert.

KLDR sice provedla už čtyři jaderné výbuchy, ale nálože, které má, jsou příliš velké na to, aby je mohly nést balistické rakety. Letos však KLDR oznámila, že se jí jaderné hlavice podařilo zmenšit. [celá zpráva]

Znamenalo by to další nárůst rizika vyplývajícího ze severokorejského jaderného arzenálu, i když KLDR zřejmě ještě nezvládla další klíčový prvek – a tím je návrat balistické rakety do atmosféry.

Reklama

Související články

Severokorejci vypálili další střelu

Severní Korea v pátek odpálila do Japonského moře další střelu krátkého doletu. Takových raket Severokorejci v uplynulých týdnech vystřelili hned několik.

Výběr článků

Načítám